Силвио Берлускони Наричаха го политически труп, казваха, че упадъкът му

...
Силвио Берлускони Наричаха го политически труп, казваха, че упадъкът му
Коментари Харесай

Оглушителното завръщане на Берлускони


Силвио Берлускони

Наричаха го " политически мъртвец ", споделяха, че упадъкът му бил немилостив, само че 81-годишният Силвио Берлускони още веднъж излезе на напред във времето на италианската политическа сцена месец преди парламентарните избори, които той желае да завоюва за цялата десница.

Но Каймана (един от многочислените му прякори) се завръща след отслабени позиции. " Форца Италия " (ФИ), партията на Берлускони, " имаше през последните години водач, който, по разнообразни аргументи, нямаше кой знае какво наличие на изборния пазар ", напомня Антонио Ното, шефът на италиански институт за изследване на публичното мнение.

И това не е инцидентно. Заради правосъдните си несгоди (от 2013 година той не може да заема изборни длъжности поради присъда за данъчна измама), здравословните си проблеми (операция с отваряне на сърцето от 2016 г.), загубата на футболния си клуб ( " Милан " бе продаден на китайци) и офанзивите на френския колос " Вивенди " против неговата медийна империя " Медиасет " Силвио Берлускони съвсем отсъстваше от националната политическа сцена.

" Тази липса на водача сигурно отклони гласове от ФИ към популисткото Движение " Пет Звезди " (ДПЗ). Днес Берлускони си връща част от тези гласоподаватели ", твърди Ното.

Преди една година, през февруари 2017 година, ФИ имаше поддръжка от най-много 12 % - с 1 % по-малко от своя съперник вдясно, Северната лига (СЛ) на Матео Салвини - крайнодясна партия, близка до френския Национален фронт.

Днес ФИ събира над 18 % против 13 % за СЛ съгласно последните изследвания на публичното мнение.

Залогът е огромен, защото ФИ и СЛ, двата стълба на коалиция от четири десни и крайнодесни партии, имат съглашение: онази, която вземе даже с един глас повече от другата, ще излъчи бъдещия министър-председател.

И сегашните сондажи навеждат на мисълта, че в случай че някой политически лагер е в положение да завоюва болшинство в Народното събрание, това е десницата. Нито левицата, нито популистите се приближават до тази опция.

Стар и умен

Силвио Берлускони, който през септември навърши 81 години, от дълго време е захласнат от външния си тип, не се колебае да прибягва до присаждане на коса или многочислени лифтинги, до степен, че през днешния ден усмивката му да наподобява малко скована.

И въпреки да не се е отказал да управлява външния си тип, Берлускони към този момент залага на нещо друго.

" Той се пробва да изпрати обръщение, че старостта не е интервал на залез и крах, а стадий от живота, цялостен с мъдрост и опит ", счита Ното, съгласно който той се стреми също да " възобнови сантименталната връзка със своите обичайни гласоподаватели ", които са остарели дружно с него.

Здравето на Силвио Берлускони обаче провокира безпокойствие измежду съпартийците му в последните дни, тъй като той анулира присъединяване си в няколко телевизионни и радиопредавания в миг, когато предизборната акция е в разгара си.

" Единственият, който може да успее и от болничното легло, е Силвио Берлускони. Още повече в този момент, когато не е добре и провокира вълна от благосклонности у италианския народ ", разяснява Роберто Д'Алимонте, политолог в Международния свободен университет за обществени проучвания в Рим.

Принуден да отстъпи властта през 2011 година, когато Италия потъна в рецесия под разтревожения взор на европейските си сътрудници, Берлускони остави след себе си доста подложено на критика завещание.

Защо тогава се завръща? Една част от страната го ненавижда, само че друга се прекланя пред него. Това са най-вече възрастни хора, които просто желаят още веднъж да му повярват.

" Здравей, президенте, постоянно съм имал доверие в теб, ти си по-интелигентен и единствено посредствените и провалилите се подлагат на критика твоите триумфи във всички области ", написа да вземем за пример предходната седмица петдесетинагодишният Умберто Антонели на страницата на Берлускони във Facebook.

В сянка от 2013 година, Берлускони най-сетне стартира да играе още веднъж основната роля, която толкоз обича: в случай че десницата завоюва, той ще избере премиера, преди самичък да заеме мястото му, в случай че възбраната да заема изборни длъжности бъде анулирана. А в случай че една нова " огромна коалиция " сред десницата и левицата се окаже нужна за образуване на държавно управление, както през 2013 година, Берлускони отново ще е основният човек, чието единодушие ще е належащо.

* * *

Италия гласоподава след един месец за двете камари на Народното събрание в конюнктура на огромна неустановеност, макар че в изследванията на публичното мнение води дясната коалиция отпред със Силвио Берлускони.

След като британците гласоподаваха на референдум през 2016 година за излизане на страната им от Европейски Съюз и на фона на възхода на крайната десница във Франция, Германия и Австрия Брюксел и европейските столици се безпокоят в този момент от надигането на популистите и евроскептиците в третата стопанска система в еврозоната.

Аргументите на ДПЗ и на СЛ постоянно срещат утвърждение в една застаряваща страна, чиято стопанска система чак в този момент стартира да се съживява след няколко години криза, където несигурността кара младите висшисти да емигрират, само че и която одобри близо 630 000 имигранти от 2014 година

Имиграцията остава деликатна тематика, както сподели в събота една расистка пукотевица в централната част на страната след ликвидиране на млада жена, приписано на нигериец.

Според сондажите обединението вдясно с присъединяване на ФИ и СЛ води с близо 35 %, четири седмици преди изборите на 4 март. Следват ДПЗ с 28 % и ръководещата левоцентристка Демократическа партия (ДП) с 25 %, само че 35-40 % от гласоподавателите към момента не са решили по какъв начин ще гласоподават.

В новия избирателен закон, признат предходната година, има комплицирана комбинация от пропорционални и мажоритарни детайли и това принуждава италианските медии да се конкурират с изследвания в опит да бъде избран прагът, нужен за продобиване на болшинство. Според специалистите той варира сред 40 и 45 % от гласовете.

Това значи, че разнородната дясна коалиция няма задоволителна преднина, и италианските медии се конкурират и със сюжети за вероятни политически съюзи.

Центристко и еврофилско държавно управление с ФИ и Директива за птиците? Антиевропейски съюз с присъединяване на ДПЗ и СЛ? Споменават се всички вероятни комбинации. Нито една от тях, най-малко към този момент, обаче не наподобява в положение да получи болшинство.

С ръка на сърцето всички политически водачи настояват, че няма да одобряват безпринципни разновидности, само че без да затварят в действителност вратата. Дори ДПЗ, родено от отхвърлянето на остарялата политическа класа, изрази подготвеност да договаря с другите партии.

Ръководено към този момент от 31-годишния Луиджи ди Майо, който наподобява на идеалния шурей, ДПЗ наподобява се отхвърли от своя план за референдум за излизане от еврото и дава обещание понижаване на налози и репатриране на незаконните имигранти.

Но сепаратистката СЛ, повалена от финансови кавги, също се промени под импулса на приказливия Матео Салвини, на 44 години, в националистическа, антиевро и антиимигрантска групировка по модела на френския Национален фронт.

И макар обещанията, които отиде да даде персонално в Брюксел преди десетина дни, на Берлускони му е мъчно да обуздае своя жарък съдружник, който не желае да съблюдава тавана на бюджетния недостиг от 3 % от брутния вътрешен артикул, дава обещание същите вносни мита като президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и атакува даже наложителните ваксини..., признати с гласовете на депутатите от ФИ.

Ако не се оформи никакво болшинство, президентът Серджо Матарела може да остави настоящия министър председател Паоло Джентилони, който е по-популярен от своя предходник Матео Ренци, макар че и двамата са от Директива за птиците.

В една страна, която е имала 64 държавни управления от оповестяването на републиката през 1946 година, вероятността да няма болшинство не плаши.

" Ние имаме прочут опит в изкуството да намираме решения на политическата неустойчивост ", съобщи самият Матарела на Световния стопански конгрес в Давос предишния месец.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР