Силвина Белева е старши адвокат в адвокатско дружество Димитров, Петров

...
Силвина Белева е старши адвокат в адвокатско дружество Димитров, Петров
Коментари Харесай

За портфейлните гаранции от ББР към търговските банки

Силвина Белева е старши юрист в адвокатско сдружение " Димитров, Петров и Ко. ". Текстът й е от страницата на сдружението.

С Решение № 215 от 27.03.2020 година Министерският съвет (МС) даде единодушие страната да усили акционерното си присъединяване в капитала на Българската банка за развиване (ББР) посредством парични вноски на обща стойност до 700 000 000 лева

Увеличаването на капитала ще се извърши на стадии за осъществяване на ограниченията за подкрепяне на стопанската система по отношение на епидемията от COVID-19, като съответният размер на всяко нарастване на капитала ще се дефинира от министъра на стопанската система според от потребностите, след стимулирано предложение на ББР.

Целта на увеличението на капитала на ББР е средствата да се употребяват за издаване от страна на ББР на портфейлни гаранции към комерсиалните банки за осъществяване на съответни ограничения за подкрепяне на стопанската система по отношение на епидемията от COVID-19.

Какво съставляват портфейлните гаранции

Същността на портфейлните гаранции е, че ББР ще даде гаранционна скица върху портфейлите от заеми, които комерсиалните банки ще образуват, с цел да бъдат обезпечени за даването им на своите клиенти. Идеята е да бъде омекотен кредитният риск на съответната банка, като ББР поеме огромна част от него при длъжници, които са сложени в усложнение да изплащат отговорностите си по заема. Конкретните параметри на разпределението на риска, на метода и периодите на предявяване на гаранциите и окончателния механизъм на приложение на мярката могат да бъдат коментирани след завършване на договарянето на изискванията сред ББР и комерсиалните банки.

Целта на такива принадлежности е те да подсигуряват необслужените заеми. Според ББР оптималният резултат, който се чака, е, че комерсиалните банки биха могли да образуват портфейл от 2 милиарда лева заеми по тази мярка.

Кой ще може да се възползва от ограниченията

• 500 млн. лева от плануванаъа парична вноска е планувана да бъде употребена за издаване от страна на ББР на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, които да им разрешат да дават по-гъвкави условия за бизнес заеми за избран интервал и условия. Все още не е оповестена публична информация дали гаранциите, отпускани от ББР на комерсиалните банки, ще са за към този момент предоставени настоящи заеми или ще бъдат за нови такива. Очаква се да включи и настоящите, и новите. Не е известно и върху кой вид заеми ще се разпростре тази гаранция - върху тези за оборотни средства или за различен тип заеми.

• 200 млн. лева от ресурса, възложен от страната на ББР, ще бъдат ориентирани към физически лица - работещи в неплатен отпуск като резултат от пандемичната конюнктура. Те ще могат да изтеглят безлихвен заем в размер до 1500 лв.. Първоначалната концепция е ББР да преведе сумата непосредствено на комерсиалните банки.

Кога ще стартира реализирането на мярката

Изпратено е съобщение до Европейската комисия от министъра на финансите по реда на член 108, алинея 3 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС), с цел да може Европейска комисия да показа своето мнение по повод даването на помощта и дали подобен проект е съчетаем с вътрешния пазар по смисъла на Договор за функционирането на Европейския съюз.
На последващо място е належащо да се свика Общо заседание за взимане на решение за увеличението на капитала на ББР, както и регистриране на нарастването в Търговския указател.

След реализирането на тези наложителни стъпки се чака ББР да разгласи обществено всички критерии и периоди, по които ще се осъществят оповестените ограничения. Гаранциите ще се издават от Националния гаранционен фонд, който е дъщерно сдружение на ББР.

Всички търговски банки ли ще вземат участие при реализирането на ограниченията

Не е конкретизирано дали сумата ще бъде разпределена сред всички банки или единствено сред съответни, защото на този стадий се чака и позицията на Асоциацията на комерсиалните банки. Решенията по отношение на кредитирането по тази изключителна стратегия ще зависят и от комерсиалните банки, като връзките сред тях и ББР следва да бъдат завършени по контрактуван ред.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР