Силви Вартан е родена на 15 август 1944 г. в

...
Силви Вартан е родена на 15 август 1944 г. в
Коментари Харесай

Силви Вартан празнува рожден ден

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в село Искрец, България.

Ето какво написа за нея в " Уикипедия "

Тя е певица от арменски генезис и е една от първите рок певици във Франция, прочут интервал е била брачна половинка на Джони Холидей.

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в софийското село Искрец. Баща ѝ, Жорж Вартанян, е роден във Франция, от майка българка и баща арменец. В София той работи като аташе във френското посолство. Майката на Силви, Илона, е щерка на известния проектант Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи.

Семейството „ съкратява “ фамилното име от Вартанян на Вартан, което звучи по-френски. Когато съветската войска окупира България през 1944 година, къщата им в Искрец бива национализирана и фамилията се реалокира да живее в София където Силви прекарва „ българското “ си детство.

През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е другар на татко ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във кино лентата „ Под игото “. Този неин първи досег с киното поражда фантазията на Силви за по-късни изяви на сцената.

Спомените на Силви от София обаче са много неприятни. „ Спомням си по какъв начин с майка ми се редяхме в продължение на часове на опашка за парче самун. Комунистите бяха ужасни. Веднъж един от тях зашлеви пестник на майка ми тъй като не ръкопляскала задоволително мощно на някакъв оратор “ – спомня си след доста години певицата. Родителите ѝ бързо се ориентират в новата политическа конюнктура в България и осъзнават, че най-добре за тях и за децата им ще бъде да се опитат да изоставен България и татко ѝ Жорж стартира да прави опити да уреди фамилията да замине за Франция.

Семейството идва в Париж на 24 декември 1952 година и седемгодишната Силви остава заслепена от френската столица. „ Всичко беше толкоз празнично украсено, спрямо мрачната София, Париж блестеше по този начин, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи, “ споделя певицата.

Първоначално семейство Вартан живее в хотел Lion d`Argent, в близост до халите в Париж, където татко и си е намерил работа. По-късно се реалокират в различен хотел, Angleterre Hotel, където 4 години живеят в една единствена хотелска стая тъй като това разрешава финансовото им положение. Едва през 1960 година могат да си разрешат да се реалокират да живеят в апартамент в Париж, на Michel Bizot Avenue, тъй като финансовото им положение към този момент е по-добро.

По това време братът на Силви, Еди Вартан, който е 7 години по-възрастен от нея, е студент по право и доста добре свири на тромпет. Обичащ доста музиката, той без съмнения напуща университета когато френският му другар Франк Тено (Franck Ténot) му предлага работа във „ Ар Си Ей Рекърдс “ (с тази компания има договор Елвис Пресли). Еди става артистичен консултант на Frankie Jordan – студент по медицина, който употребява певческия си гений с цел да изкара някой франк. Благодарение на него Силви се възпламенява по музиката, нейни обичани изпънители по това време са Бренда Лий, Бил Хейли и Елвис Пресли.

През 1961 година Еди предлага на сестра си шанса да запише песента „ Panne d`essence “ в дует с Frankie Jordan, тъй като певицата с която той трябвало да запише песента се е отказала. Така Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, а с помощта на това си осъществяване тя се появява за първи път по френската телевизия. По това време тя към момента е ученичка, в медиите я назовават „ ученичката, танцуваща туист “. Училището в което Силви учи е доста строго, там гримът, панталоните и обувките с високи токчета са безусловно неразрешени. Тъй че не е изненадващо, че там не утвърждават фотосите с които тя се появява в медиите – танцуваща туист облечена в къса поличка. За да може да продължи музикалната си кариера, Силви е принудена да напусне учебно заведение и подписва контракт с „ Ар Си Ей Рекърдс “ за записването на първата си плоча „ Quand le film est triste “, която излиза през декември 1961 година. От тук нататък нейната кариера се движи във възходяща линия, с изключение на надарена изпълнителка, тя е и хубаво момиче което публиката гледа на драго сърце.

На 12 декември същата година Силви Вартан за първи път се появява на сцената в парижката зала „ Олимпия “. Тогава Силви е единствено подгряваща певица, излизаща пред публиката преди концерта на Венс Тейлър, само че това се оказва съдбоносна нощ за младата певица. На концерта е пристигнал и брат ѝ Еди дружно с приятеля си – също изгряваща френска звезда – Джони Холидей. Когато зърва Силви, Джони палаво подшушва на ухото на батко ѝ: “Виж каква хубавица, какво ли не бих правил с нея. " Еди не реагира, а малко по-късно когато Силви идва при тях, той я показва на Джони с думите: това е сестра ми Силви. „ Щях да потъна в земята от позор, не можех да погледна Еди в очите “, споделя години по-късно Джони Холидей. Той се влюбва на мига в Силви, само че тогава тя едвам го вижда тъй като по това време тя е влюбена в различен.

Няколко месеца по-късно двамата още веднъж се срещат, следва първото им взаимно турне, който се оказва същински шлагер. По време на това турне стартира тяхната любовна връзка. Публиката ги обича, назовават ги “златната двойка на Франция ", само че двамата настояват, че са единствено положителни другари и нищо повече. Една година след срещата им в зала „ Олимпия “ двамата за пръв път разкриват, че се обичат и че са се сгодили. “Любовта ни беше луда, бяхме млади и изцяло в плен на възприятията си. И до ден сегашен не знам от какво е изработен този човек. Връзката ни беше като огън, пламтя буйно, само че остави след себе си единствено пепел – споделя през днешния ден Силви.

В края на 1963 година годениците посещават Ню Йорк, а Силви отива в Нашвил, с цел да запише плоча с групата „ The Jordanaires “, която работи и с Елвис Пресли. В тази плоча са два от най-големите шлагери на Силви Вартан: „ Si je chante “ и „ La plus belle pour aller danser “.

Когато в края на 1964 година Джони Холидей отбива военната си работа, Силви прави своя истиски кино-дебют играейки във кино лентата „ Patate “ („ Картоф “) дружно с Жан Маре. След този филм известни френски кино режисьори, сред които Годар, желаят да снимат филми с нея, само че до момента в който Силви е на турне, нейният агент-мениджър отхвърля всички оферти без даже да ѝ заяви за това. Когато по-късно тя научава за всички тези пропуснати благоприятни условия е просто съкрушена. Ще изминат цели 30 години преди тя да получи нов късмет да се снима във филм на огромен френски режисьор.

През това време Силви пее все по-добре и музикалната ѝ кариера се развива все по-успешно. Има към този момент построен личен музикален жанр и работи с изявени надарени музиканти. Отива още веднъж в Ню Йорк с цел да запише своя пръв американски албум „ A gift wrapped from Paris “, който след това бива публикуван в Германия, Япония, Южна Америка и САЩ (но не във Франция). За да популяризира албума си, Силви Вартан взе участие в най-популярните по това време телевизионни шоута в Щатите като „ Шоуто на Ед Съливан “, „ Hullaballooh “ и „ Shindig “. През тази година Силви обикаля света с концерти в Канада, Япония, Южна Америка и даже в Полинезия.

Брак с Джони Холидей

Сватбата на Силви Вартан и Джони Холидей (известен като „ неприятното момче на Франция “ и „ френският Елвис-Пресли “) е на 12 април 1965 година в Локонвил (Loconville), Франция, където родителите на Силви са се открили да живеят. Брачната гала трябвало да бъде загадка и интимна, само че свещеникът който ги венчава не резервира тайната и повече от 2 000 души се стичат на церемонията, сред които 180 папараци-фотографи. Сватбата на „ златната двойка “ провокира всеобща нервност във Франция, на идващият ден младоженците са на първите страници на всички вестници и списания в страната. Лудо влюбените младоженци отпътуват на сантиментален меден месец в Лас Палмас, Карибите.

След завръщането им във Франция, Джони би трябвало да се върне в казармата където доотбива военната си работа, а Силви слага началото на своя фен-клуб. След отбиването на военната работа на Джони, те стартират взаимно телевизионно шоу по френската телевизия, а в Англия дават „ кралско “ шоу на което почетен посетител в залата е самата кралица Елизабет Втора. Следват взаимни турнета, които жънат триумфи из целия свят. Силви и Джони се трансформират в най-големите звезди на Франция.

През 1966 година Силви е бременна и понижава темпото на работа като записва единствено няколко песни, само че главно отмаря в къщата на родителите си в Локонвил. На 14 август 1966 се ражда сина им Дейвид. Джони е на върха на щастието с красивата си жена и новородения си наследник, само че като че ли не желае да осъзнае, че към този момент е татко. Когато бебето е едвам на няколко месеца, таткото наподобява към този момент отегчен от него. Вместо да сменя пелени, Джони избира да излиза с другари, да пие и да се забавлява със подозрителен антураж. Когато през октомври Силви би трябвало да замине на турне в Турция, тя оставя бебето на грижите на майка си в Локонвил.

Няколко месеца по-късно гуляите на Холидей ѝ идват допълнително и Силви желае бракоразвод. Вестта, че Силви е подала молба за бракоразвод, Джони научава до момента в който се забавлява с антуража си в парижко кабаре. Той е сломен от новината, прибира се в празния им апартамент, заключва се в банята и се нагълтва с приспивателни в опит да се самоубие. Щом научава за това, Силви незабавно изтичва в болничното заведение при Джони и му дава обещание, че няма да го напусне. Разводът бива отсрочен, към този момент.

През 1967 година като че ли всичко сред Силви и Джони е окей, те пътуват дружно до Бразилия и вземат решение да дадат взаимни концерти в зала „ Олимпия “ в Париж. Но през април 1968 година Силви претърпява злополука, при която колата ѝ е блъсната от различен автомобил. Тя самата е леко ранена, само че спътничката ѝ Мерцедес умира при злополуката. Минава много време до момента в който Силви душевен се възвърне от шока, чак през декември, след повече от половин година, тя е в положение да се завърне на сцената, както и да стартира ново турне. Така през юни 1969 година Силви е на турне в Африка – Сенегал, Конго[ неясно? ] и Мароко.

Силви и Джони записват взаимна плоча („ Les hommes “) и имат желание за взаимно турне. Но намерията им не се реализират, тъй като дружно претърпяват сериозна автомобилна злополука. На 21 февруари 1970 година тя и Джони бързат за концерт в Безансон, студено е, пътят е замръзнал. Джони кара автомобила и, с цел да не закъснеят за концерта, натиска газта до дупка. Въпреки че Силви се тормози от високата скорост, той не понижава. Внезапно губи надзор над автомобила, който изхвърчава от пътя и се блъска в дърво. Щом се свестява той се оглежда и вижда до себе си окървавената си брачна половинка. Силви наподобява толкоз зле, че той я мисли за мъртва. Самият той се отървава единствено с няколко драскотини, само че брачната половинка му е обезобразена, лицето ѝ е накълцано от дълбоки рани. „ Това беше най-ужасното ми преживяване – с смут си спомня Силви. Събудих се в болничното заведение, погледнах се в огледалото и не можах да се позная – бях обезобразена “. След като прекарва два месеца в болница в Париж, Силви е в задоволително положително положение, с цел да може да издържи пътешестване до Съединени американски щати. Там я поемат най-хубавите пластични хирурзи по това време, които в продължение на месеци се борят, с цел да спасят лицето ѝ в клиника в Ню Йорк. По това време се среща с хореографа на Барбра Страйсънд – Джоджо Смит, което е началото на нова кариера за нея.

Междувременно брака с Джони се клати, през идващите години в медиите неколкократно се появяват известия че са в бракоразвод. През 1978 година новината за развода им още веднъж се появява в медиите, на което Джони реагира заявявайки, че към момента обича жена си, само че Силви резервира безмълвие. По-късно Силви споделя в изявление, че е решила да резервира безмълвие в името на сина си, само че че не може да „ украси “ предишното и да го направи по-розово в сравнение с е. Връзката им е обречена, през годините те се събират и разделят десетки пъти. „ Направих всичко допустимо да запазя фамилията ни. Исках Дейвид да пораства до татко си. От любовта ни с Джони обаче не беше останало нищо “.

И по този начин, през ноември 1980 година, откакто в продължение на години са се разделяли и събирали още веднъж, най-накрая идва края на връзката им. „ Златната двойка “ на Франция се развежда, този път раздялата е дефинитивна.

Нова обич

Силви продължава да гради солова кариера. Тя към този момент е известна в целия свят, канят я да изнася концерти на всички континенти. Една година след развода с Джони Холидей Силви среща любовта още веднъж. През 1981 година тя е поканена да журира на конкурс в Япония, а сътрудник в журито е американският продуцент от италиански генезис Тони Скоти. „ Любовта е като цигара, щом изгори, можеш да запалиш нова “, споделя през днешния ден Силви. Певицата и Скоти и до през днешния ден живеят щастливи дружно. Той я съпровожда на всички места и се грижи за кариерата ѝ, тя намира у него упора и най-много успокоение. От 1997 година двамата се грижат за българчето Дарина, което осиновяват.

Благотворителност в България

Силви Вартан развива дейна благотворителна активност в родната си България. През 2014 година Силви Вартан получава знака почетен жител на София. Наградата ѝ е връчена на специфична среща, на която участва и кметът на София – Йорданка Фандъкова.

На 25 април 2014 година Силви Вартан е наградена с „ Медал за великодушие “ на БЧК за извънреден принос към филантропичните дела на организацията. Тя беше лице на две следващи благотворителни акции по Програма „ Топъл обяд “, които обезпечават безвъзмездна храна на възпитаници в неравностойно състояние от цялата страна.

Биографични книги

Силви Вартан има издадени две автобиографични книги. Първата „ Между сянката и светлината “ споделя за софийското ѝ детство, за първите години в тясната хотелска стая в Париж, за любовта си с Джони Холидей и за същинската връзка сред София и Париж – Дарина, българската щерка на Силви, която тя и брачният партньор ѝ Тони Скоти осиновяват.

Вторият биографичен разказ „ Дума по дума “ е публикуван на 7 април 2014 година. В него Силви Вартан разкрива душата си и споделя на почитателите всичките си съкровени секрети.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР