Силвано Пранди отново е национален селекционер на мъжкия национален отбор

...
Силвано Пранди отново е национален селекционер на мъжкия национален отбор
Коментари Харесай

Силвано Пранди: Националният отбор на България за мен нещо близко, дори лично

Силвано Пранди още веднъж е народен селекционер на мъжкия народен тим по волейбол. Това го прави и една от най-важните персони в българския спорт. Работата на италианския маестро започва във вторник, когато ще е и първата открита подготовка за медиите. БФ Волейбол моли всички медии да почитат обстоятелството, че Пранди няма да дава изказвания на летището. Селекционерът ще е разполагаем за въпроси във вторник.

Пранди приказва извънредно за формалния уебсайт на федерацията, преди да отлети за София.

Г-н Пранди, престои след няколко дни за трети път в кариерата си да започнете нов интервал отпред на българския народен тим. Как се чувствате на прага на това ново предизвикателство?

Чувствам се все едно не съм прекъсвал работата си с този тим. За мен националният тим на България е нещо доста близко, даже персонално, и в никакъв случай не съм спирал да го проследявам деликатно. Но да бъда там още веднъж е един специфичен миг. Сега би трябвало да стартираме един нов цикъл и този факт ме стимулира и ентусиазира. Освен това след 3-4 месеца насилствена пауза поради ковид е отлично да се завърнем в залата.

Миналото лято бяхме единствено на точка от класиране на Токио 2020. После пристигна едно неубедително показване на европейското състезание и доста мощна игра на последната олимпийска подготовка. Както очаквате в този момент от този нов цикъл?

Основната цел е незабавно да конструираме един забавен и оптимално мощен тим, който да подготвим за мачовете от европейските квалификации. Това е първото предизвикателство пред нас. Очевидно има някои нови състезатели и за мен е доста значимо да ги внедрим допустимо по-бързо. Да създадем основите на един даже по-силен тим от този, който оставихме през януари след квалификацията в Берлин.

 256220200110010722

В групата, която към този момент две седмици води кондиционна подготовка в София, липсват играчи, които сме привикнали да виждаме в тима. Затворена страница ли е за тях националният отбор или може да бъдат извикани?

Националният тим не може да бъде затворен, за който и да било. Във всеки миг може да бъде направена смяна. Най-важно е моментното положение на състезателите. Нещата, несъмнено, опират и до избор и визии на треньора. Но, несъмнено играчи, които сега липсват, не значи, че няма да бъдат включени за европейската подготовка или за идващия сезон. Никой не би трябвало да се усеща изключен от националния тим. Напротив - значимо е всеки да се бори за мястото си в клубния тим и за постигането на оптимална персонална форма и показване. За Виктор Йосифов и Теодор Салпаров е ясно - те към този момент оповестиха, че се отхвърлят и не можем да ги виним. Но останалите може още веднъж да бъдат извикани в избран миг.

Какво желаете да постигнете с тази група, която ще упражнявате в продължение на 5 седмици в „ Арена Армеец”?

Ще преследвам две съществени цели. Първата е обвързвана на първо място с поста посрещач. Трябва да оценя качествата на новите състезатели – Аспарух Аспарухов, Георги Петров и Гордан Люцканов, които за мен са много забавни. Също по този начин е ми се желае да забележим по-сериозно присъединяване и на разпределителя Владимир Станков, на центъра Илия Петков, които през последните 2-3 години са участвали епизодично. От друга страна е значимо да оценя какво могат да предложат на поста либеро Кристиян Петров и Петър Каракашев като съществена опция на Салпаров. Втората значима цел е да работим върху системата, тъй че всички състезатели да я възприемат. Това, което се отнася до двете етапи на игра - посрещане и офанзивата и блок и отбрана. Искам да продължа работата, която започнах предходната година, и да въведа в нея новите играчи. Важно е да консолидираме тази система и когато дойдат значимите моменти, да бъдем задоволително напред. Вече да сме автоматизирали процесите, които ще ни оказват помощ да печели.

Възможно ли е да се изиграят някакви контролни мачове?

Ще бъде доста значимо, в случай че успеем да ги организираме в тази сложна обстановка. Несъмнено най-малко два мача ще бъдат от извънредно значение за реализиране на задачите, които загатнах нагоре.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР