Силното земетресение, което удари Мароко през минала нощ, уби над

...
Силното земетресение, което удари Мароко през минала нощ, уби над
Коментари Харесай

Над 1000 станаха жертвите на земетресението в Мароко

Силното земетресение, което удари Мароко през предходна нощ, умъртви над 1000 души и рани още толкоз, като доста от потърпевшите са в сериозно положение, заяви вътрешното министерство на страната. Потвърдена е гибелта на общо 1037 души, ранените са 1204, от които 721 в сериозно положение, се споделя в изказване на министерството.

Малко след 23 часа локално време мощен трус изкарва жителите на Маракеш по улиците на града.
Бях на посетители. Изведнъж видяхме, че от горната страна падат предмети, като чинии и други неща, които бяха закрепени за стената. Не можехме да седнем или да стоим прави. След това избягахме на открито, както всички останали хора. Наистина земетресението беше доста мощно.
Местен гражданин

Трусът с магнитуд от 6.8 по скалата на Рихтер е траял няколко секунди и е последван от второстепенен с магнитуд от 4.9. Епицентърът му е на към 70 километра от една от най-посещаваните туристически дестинации в страната. По първични данни трусът е бил с дълбочина 18 км, високо в Атласките планини и покрай най-високия връх в Северна Африка и известен ски курорт. Повечето жертви са точно в труднодостъпни планински региони.
Отивах на работа през нощта. Когато видях по какъв начин всичко се тресе, избягах на открито, само че една стена падна върху главата ми.
Пострадал гражданин

През целия ден спасители издирваха оживели, а управляващите приканиха жителите да подаряват кръв поради доста настанени в лечебните заведения. Според локални медии това е най-силното земетресение в страната от 120 години насам. През 1960 година трус с магнитуд 5,8 удари покрай мароканския град Агадир и аргументи гибелта на хиляди хора. Земетресението в Агадир провокира промени в строителните правила в Мароко, само че доста здания, изключително в селата, не са пригодени да устоят на сходни земетресения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР