Силно земетресение с магнитуд от 5.6 по Рихтер предизвика снощи

...
Силно земетресение с магнитуд от 5.6 по Рихтер предизвика снощи
Коментари Харесай

Вулкан на Хаваите премести цял квартал с почти километър

Силно земетресение с магнитуд от 5.6 по Рихтер провокира нощес ново изригване на вулкана Килауеа на Хаваите.
Гигантът изхвърли дирек от пепел и скали на над 3000 м в небето, съобщи АП. Той се засилва при започване на май и оттогава записва региона с лава и прахуляк.
В резултат на избухливото изригване на Килауеа, както го назовават специалистите, големи потоци лава заляха две жилищни зони на Големия остров - Kapoho Beach Lots и Vacationland.
Горещата маса погреба стотици домове и съвсем запълни целия залив, изливайки се в океана. В региона към този момент има нова земя, вдадена на 800 м във вътрешността във водата.
За благополучие, регионът е евакуиран и при изригването няма жертви и потърпевши, оповестява The ​​Hawaii Tribune-Herald. Най-малко 400 здания обаче са унищожени, погълнати от реката от разтопена канара с височина от 3 до 4.6 метра, заяви Reuters.
Кметът на Големия остров Хари Ким също живее в региона и неговият дом е един от многото, паднал в жертва на потока от лава на Килауеа.
Лава покри съвсем 20 квадратни километра от пейзажа, а към 9 900 трусове бяха регистрирани на Големия остров, откогато вулканът се върна към живот предишния месец. Това е съвсем 10 пъти над междинната историческа стойност на сеизмичната интензивност на Хаваите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР