Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне

...
Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне
Коментари Харесай

Нулева учебна година няма да има

Силно евентуално е отдалеченото образование на учениците да продължи най-малко до 13 април. Очакваме в четвъртък да излезе съответната заповед, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той е безапелационен, че няма да има нулева година. "Стартирахме сполучливо с отдалеченото образование. То ще бъде приравнено на присъствено образование. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива ", разясни Вълчев.

90% от децата употребяват отдалеченото образование. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. "За нас беше предизвикателство да стартираме отдалеченото образование, както и да се компенсира изоставането заради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада прелестно. За доста голама часто от учениците в страната отдалеченото образование започва дейно. Разбира се има благоприятни условия за възстановяване ", добави министърът на образованието.

Ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, защото на тях им следва кандидатстване във висши образователни заведения.

Запитан дали има опция за анулация на матурите, министърът сподели: "Силно съм окуражен, че системата за толкоз малко време съумя да се активизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на отдалечено образование. Предполагам, че бързо ще се приспособяваме и към изменени дати, в случай че се постанова. Ако цифровото образование е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи смяна на изпитите. Ако продължи и по-късно, не е невероятно отсрочване “.

"В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са внимателни да вземат такова решение, защото това изисква и координиране с висшите учебни заведения. Убеден съм, че те също ще отсрочат приема ", заключи Красимир Вълчев пред NOVA телевизия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР