Силно търсене на имоти в района на езерото Балатон през

...
Силно търсене на имоти в района на езерото Балатон през
Коментари Харесай

Силно поскъпване на имотите около известно европейско езеро

Силно търсене на парцели в региона на езерото Балатон през първото тримесечие на настоящата година, регистрират анализатори от Pénzcentrum. В същото време пандемията докара до смяна в желанията на потребителите. Ако по-рано евентуалните купувачи са търсили парцел единствено за летния сезон, в този момент обмислят опцията да го придобият като ваканционен дом.

OTP Ingatlanpont (OTP Real Estate Centre) регистрира растеж на потребителския интерес и транзакции на южния бряг на езерото Балатон, до момента в който през април се следи умерена наклонност в региона на езерото Веленце. Цените обаче не престават да порастват. Въпреки това, спрямо предходната година, ползата към пазара на недвижими парцели по крайбрежията на Балатон е намалял с 40-50%. Това може да се дължи на общия скок на цените, който визира всички пазари, както и на покачващите се лихвени проценти.

Най-скъпият парцел в Балатон се намира в така наречен триъгълник Балатонфюред-Чопак-Тихани. Според OTP Ingatlanpont измежду крайбрежните градове и села най-скъпи са Балатонфюред, Тихани, Шиофок, Сантод и Чопак. Тук междинната цена на квадратен метър е 1690-2250 EUR. А в някои обитаеми места наоколо до езерото цената доближава 2650 EUR/кв.м. В Тихани междинната цена е 4760 EUR/кв.м, а в Балатонфьолдвар е е 3700 EUR/кв.м.

За съпоставяне, в Гардони и Веленце могат да бъдат открити неподвижен парцел на междинна цена от 2100 EUR/кв.м. За тези, които търсят жилище към езерото Тиса, най-изгодните предложения са на цени към 950 EUR/кв.м в Тисафюред и 520 EUR/кв.м в Саруда и Тисадеред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР