Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи –

...
Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи –
Коментари Харесай

Юрист по здравни въпроси не вижда как реформата на Ананиев ще заработи истински

Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи – и поради това, че е допустимо да бъдат изменени толкоз доста нормативна база за късите периоди, които показва здравното министерство в тактиката си. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Мария Петрова, юрист по здравни въпроси, по тематиката с следващата промяна в опазването на здравето ни.
Петрова е безапелационна, че обществото би трябвало да е осведомено и да знае какви са следствията от всеки негов избор, в това число дали да разчита единствено на страната или и на частно сдружение за здравно обезпечаване. Тя добави, че до момента няма задоволително информация, която може да се проучва, с цел да се дефинират цени и опасности, в случай че се обърнем към частно сдружение – за главен или спомагателен пакет от здравни услуги.
Същевременно доктор Стойчо Кацаров беше безапелационен, че при настоящия модел здравната услуга се доплаща от пациента " извънредно незаслужено " – съгласно съответния случай и какво в него не се покрива от НЗОК. Смятам, че ще доплащаме по-малко, в случай че се отстрани монополът на Здравната каса. Дори да приемем, че ще демонополизираме НЗОК, без да имаме задоволително данни какво ще предложат другите участници на пазара, ще е прекомерно самоуверено да кажем, че новият модел ще проработи, разяснява Мария Петрова.
Д-р Петрова съобщи и, че към момента доста хора, подписващи контракти на тематика „ здраве ”, не ги четат и са на мнение, че страната им дължи здраве. А доктор Кацаров разгласи, че осведомен избор може да се направи доста елементарно – както се прави коя телевизия да гледаш. Щом не си удовлетворен от даден фонд, вземаш си парите и отиваш в различен. Кацаров добави и, че най-вероятно и след промяната болшинството хора ще си останат в НЗОК, само че ще може да замениш НЗОК, в случай че искаш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР