Силно се надявам летният туристически сезон да не претърпи крах

...
Силно се надявам летният туристически сезон да не претърпи крах
Коментари Харесай

Христо Проданов: Силно се надявам летният сезон да не претърпи крах

Силно се надявам летният туристически сезон да не претърпи провал поради протичащото се в Украйна, загубите ще са големи. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Христо Проданов.

" До преди седмица бях оптимист, тъй като записванията вървяха относително добре. Но не можем да чакаме преуспяващ туризъм в зона, в която се води боен спор. Може да се лишим освен от украинските,но и от съветските туристи. Проблем е, че хората и от другите страни, може да се замислят, в случай че обстановката в региона е нестабилна и неспокойна. Загубите за България ще са големи, единствено от съветския и украинския пазар можем да изгубим доста пари ", съобщи министър Проданов.

Междувремено стана известно, че туристи към този момент анулират резервации в България. " Чужденци всеобщо отхвърлят резервациите си за Банско. Хотелиерите предвиждат, че обстановката ще се утежнява. До края на зимния сезон бизнесът в Банско ще разчита най-вече на българските туристи ", съобщи пред БНР Малин Бистрин, хотелиер и браншовик от Банско. Според него резервациите от Русия и Украйна ще бъдат анулирани изцяло. " Имаме към този момент действителни отводи, които са за зимата. При състояние, че полетите са спрени, считам, че на 100% от тук нататък всички резервации ще бъдат анулирани. И освен зимните ни курорти. Колеги чакат същото за морето през лятото ", сподели още той.

Стана известно още, че съветската федерална организация по туризма - Ростуризъм, предлага на туристическите организации да прегледат опцията за подмяна на България с други посоки. Препоръката е обвързвана с информациите за затварянето на българското въздушно пространство за съветски авиопревозвачи и ответната реакция от съветската страна. При сегашната обстановка съветските туристи мъчно могат да посещават България с директни полети, отбелязва Ростуризъм.

Според министър Проданов от наложените наказания ще пострадат дребните страни, каквато е България. Особено доста ще пострада българският туризъм, сподели той. И добави, че глобите не работят и не оказват това въздействие, което се чака. Проданов уточни, че военните дейности изрично би трябвало да спрат.

" Ние имахме капацитет да посрещнем към 500 000 съветски туристи и над 200 000 украински, без да включваме включително имащите благосъстоятелност в България - над 1 милион жители, които да дойдат през лятото и да изхарчат парите си в страната ", съобщи пред Нова телевизя Проданов.

По думите му зимният сезон е бил два пъти по-успешен спрямо миналогодишния. Само високата цена на тока помрачаваше положителния резултат, тъй като осъществените облаги от множеството туристи отиват за заплащане на електрическа енергия.

И общините могат да настаняват евакуирани от Украйна

Събираме предложения от притежатели на хотели, които имат предпочитание да дават своите бази за настаняване на евакуираните от Украйна българи, сподели Проданов. Обърнали сме се към браншовите организации и Националното съдружие на общините в България, които също имат места за настаняване. В Министерски съвет ще бъде ситуиран координационен център, който ще разпределя идващите от Украйна, изясни министърът. Към момента страната поема разноските за настаняването на бежанците. " Искаме да предложим нощувка и цялостен интернат с изхранване. Ще разчитаме и на европейска взаимност, тъй като като най-близка страна до Украйна е обикновено бягащите от военните дейности да се извърнат към нас. Водещото не би трябвало да са парите, когато се оказва помощ на хора, бягащи от война ", съобщи министър Проданов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР