Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за

...
Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на региона гласоподават за районен парламент. Вотът беше плануван след референдума за самостоятелност и замразяването на автономията от Мадрид. Пред изборните секции имаше дълги опашки денем, а резултатите от екзит пол се чакат след към час. Едва тогава ще стане ясно кой печели - партиите за или срещу отделянето от Испания. Специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански следят изборите в Барселона.

Избирателната интензивност към този момент е рекордна. Към 18 часа интензивността е над 68%, което с 5% повече спрямо предходния избор през 2015 година. Златното число довечера е 68. Толкова са нужните депутати за болшинство в 135-местния каталунски парламент. Вместо това обаче прогнозите сочат, че нито една от партиите, които се кандидатират няма да завоюва повече от 40 депутатски места. Това значи извънредно тежки договаряния за сформиране на държавно управление. Според прогнозните резултати превес ще има партиите, които поддържат отделянето на Каталуния.

Тези избори няма да дадат решение на конституционната рецесия в Испания. Няма да заличат и следите, раните от разделянето, които наблюдавахме през последните месеци тук в Каталуния.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР