Силният вятър, рязкото покачване на температурите, валежите от сняг и

...
Силният вятър, рязкото покачване на температурите, валежите от сняг и
Коментари Харесай

Експерт изброи част от предпоставките за покачване на лавинната опасност

Силният вятър, внезапното повишаване на температурите, преваляванията от сняг и дъжд са част от предпоставките за повишаване на лавинната заплаха. Това описа в изявление за Българска телеграфна агенция Росица Михайлова, ръководител на Българската лавинна асоциация. По думите ѝ мощният вятър е причина за образуването на така наречен дъски от навявания. Тя добави, че при струпване на снежна завивка над 25 см също би трябвало да се подхожда с нараснало внимание. Снегът не обича внезапни промени, тъй че внезапното повишаване на температурите също е причина за повишение на лавинната заплаха, изясни специалистът.

Михайлова, която е експерт по лавинна сигурност към Canadian Avalanche Association Level 1, предизвести, че в планината постоянно може да се случи случай, без значение от подготовката на екскурзианта и скиора. По думите ѝ може да има така наречен скрити проблеми, които са се формирали преди време, само че да се проявят след месеци. Затова е доста значимо да има постоянен планински бюлетин, разяснява Михайлова.

В България неотдавна има лавинен бюлетин, и то единствено за района на Банко, и е значимо да знаем, че в планината постоянно може да стане случай, добави Михайлова.

 enlightened Скала на лавинна заплаха

На уеб страницата на Българската лавинна асоциация е посочено, че скалата на лавинна заплаха е от 1 до 5, като петата степен е най-висока. Методиката за оценка се базира на вероятността да падне лавина, чувствителността на натоварване, както и какъв брой е евентуално да падне лавина, без присъединяване на индивида, както и размерът на лавината. За равнище 5 размерът на лавината би трябвало да е доста огромен, а в България нямаме толкоз дълго трасе, изясни Росица Михайлова.

При предизвестие на равнище 3 стават най-вече произшествия, тъй като хората си споделят, че заплахата не е висока и подценяват планината. Винаги е значимо да имаме едно мислено, че в планината може да стане случай, сподели специалистът.

Тя добави, че на уеб страницата на Българската лавинна асоциация има метеоданни за Банско, Боровец и Витоша, от които човек може да се ориентира каква е била температурата, какъв е бил вятърът и така нататък Имаме и публикация за това по какъв начин сами да четем данните и по какъв начин да се ориентираме в тях, изясни Михайлова и уточни, че тези данни биха послужили като ориентир за всеки, който желае да излезе в планината.

 enlightened Подготовката и оборудването в планината са извънредно значими

Човек, когато е в планината, колкото и да е умел, постоянно има риск да попадне в обстановка, при която да провокира лавина, даже и при ниска лавинна заплаха, изясни Михайлова.

На въпрос какво може да направи човек, с цел да се защищити, тя посъветва всички фенове на зимните спортове и преходи да преминат курс за лавинна подготовка. Освен това тя предложи хората да възнамеряват деликатно маршрутите си и да не се поддават на страсти. Много значима е и оборудването, да вземем за пример лавинен предавател, лопата, сонда и така нататък - тези неща са извънредно значими, когато си в лавиноопасен терен, добави Михайлова.

 enlightened Българската лавинна асоциация не получава държавно финансиране

Българската лавинна асоциация е неправителствена организация, в която членуват доброволци. Екипът е формиран от осем души, като на терен в Банско работят трима, описа Михайлова. Тя добави, че асоциацията не получава никакво държавно финансиране, а разчитат на помощта на частни донори.

Всичко, което вършим е „ на мускули ". Много ни е мъчно, тъй като в действителност тази активност е извънредно скъпа, нужни са принадлежности, нужни са хора, запаси. Винаги би трябвало да сме по двама в планината, тъй като не е хубаво човек да е в планината самичък, без значение дали е фен, или експерт, добави специалистът.

Ние сме се сертифицирали в Канада за лавинни наблюдаващи. Надяваме се в някакъв миг и на държавна поддръжка, добави тя. България се нарежда като страна със снежен туризъм, като снежна дестинация и е отговорност на страната да направи това, което е належащо, с цел да подсигурява сигурността на тези туристи, добави Михайлова. По думите ѝ издаването на лавинен бюлетин не значи, че няма да има произшествия, само че би спомогнало хората да са по-информирани.

Нашата цел е да помогнем за основаването на лавинни бюлетини в България. Според нас е доста значимо във всеки един ски курорт и район, където хората карат ски, да има сходен информативен бюлетин, с цел да може да се предотвратяват допустимо най-вече произшествия и да знаят хората, които отиват в зимната планина, какви условия ги чакат, добави Михайлова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР