Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за

...
Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за
Коментари Харесай

Банките не очакват ръст на задлъжнялостта при ипотечните кредити

Силният напредък при жилищното кредитиране може да сътвори условия за по-голяма задлъжнялост на семействата, предизвестяват от Българската национална банка, представени от Българска национална телевизия. В централната банка регистрират, че междинния размер на новите заеми нараства до 180 хиляди лева.

Причината е повишаването на жилищата и потребността кредитополучателите да вземат по-голям заем. Увеличава се и междинната продължитеност за погашение на заема до 25 години. Възможно ли е отрицателните стопански трендове да се развият дотам, че попречат на семействата да изплащат заемите си?

България е измежду водещите страни в Европа по растеж на заплатите. Освен това обществените заплащания също се усилиха, което оказа помощ на страната да премине през рецесиите от последните три години.

Именно затегнатият пазар на труда в действителност не разрешава на огромна част от страните от еврозоната или Съединени американски щати, да изпаднат в рецесия точно заради положителното заплащене и търсенето. Повишаването на приходите на популацията въздейства отрицателно на инфлацията, само че въпреки това пък подкрепя икономическата интензивност.

Банките у нас добре преценят риска от изпадане в несъстоятелност на кредитополучателите, само че не чакат утежняване на обстановката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР