Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на

...
Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на
Коментари Харесай

Нов ръст в търсенето на офиси и жилища

Силният пазар и растящите наеми ускориха интереса към развиване на нови планове за офисни, търговски и индустриални площи. Данните на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton демонстрират растеж на строителната интензивност във всички сегменти на пазара на бизнес парцели, подкрепяна от постоянния стопански напредък и положителните макроикономически индикатори. В резултат от това през 2018 година се чака на пазара да излязат забележителен размер нови офисни, търговски и складови площи.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите планове ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. По-противоречива е картината при комерсиалните площи, където огромните градове са релативно наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат. След като 2017 година завърши без нито един приключен мол или ритейл парк, 2018 година ще добави нови 75 000 кв. м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се чака да отвори порти и Plovdiv Plaza в града на тепетата.

Ръст от 37% се вижда и при строителството на жилища. Пловдив е водач с максимален брой разрешителни за градеж на нови жилищни здания. За региона ни те са общо 215. В София (столица) са 201, в Бургас - 123, и във Варна - 116. 

През четвъртото тримесечие на 2017 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 1296 жилищни здания със 7327 жилища в тях и 904 953 кв. м разгъната застроена повърхност (РЗП), на 30 административни сгради/офиси с 29 251 кв. м РЗП и на 1 130 други здания с 691 264 кв. м РЗП. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2016 година издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания се усилват с 15.5%, жилищата в тях - с 37.0%, а разгънатата им застроена повърхност е повече с 33.1%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР