Силният обществен отзвук след предишната ни публикация за намеренията на

...
Силният обществен отзвук след предишната ни публикация за намеренията на
Коментари Харесай

Разследване на BulNews: Трябвало е да бъде ремонтиран гаровият площад във Враца, Калин Каменов го е сменил с „Христо Ботев“ /документи/

Силният публичен отзив след предходната ни обява за желанията на общината скоро да стартира съществена реорганизация на площад „ Христо Ботев “ във Враца предизвика екипа на организация BulNews.bg да се поразрови в тази тематика.
Оказа се, че при правенето на първичния лист с обекти, които да бъдат ремонтирани като част от Инвестиционната стратегия на локалната администрация по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020, фактически е съществувал и централният площад, който е перлата на регионалния град. Това е направено по времето на предходния кмет Николай Иванов. Малко откакто това желание е оповестено, при градоначалника влезнала група от водещи локални архитекти, които се оповестили срещу ремонта на площад „ Христо Ботев “ с претекста, че той скоро е претърпял съществена реорганизация и е в чудесно положение. Тяхното експертно мнение е почетено и общината го вади от листата и включва на негово място гаровия площад, който е в поразителен тип. Тази стъпка е отразена и в документите по плана, като през днешния ден публикуваме таблицата с новите обекти и цената на съответните поправки.
След като през октомври 2015 година ГЕРБ завоюва изборите, кмет на общината става Калин Каменов. На 28 декември обществено е показан настоящ вид на местата, които ще бъдат ремонтирани и там още веднъж е върнат централният площад за сметка на гаровия.
На 18.5.2016 година на уеб страницата на общината е оповестена информация, че е утвърдена капиталовата стратегия, като в нея ясно е посочено, че ремонтът е ДО площад „ Христо Ботев “.
Каква е повода по-късно той още веднъж да бъде вкаран в листата, не е ясно, само че е реалност, че скоро по неразбираеми за обществото аргументи ще бъде унищожено бижуто на Враца, а разрушеното пространство пред гарата ще продължава да посреща гостите на града.
В същото време от общината настойчиво постановат импровизирано в обществото тезата, че кметът Калин Каменов бил изрично срещу да се разрушава хубавия площад, само че планът бил направен от предходното управление и нямало по какъв начин да бъде избавен. Документите обаче са безапелационни - „ Христо Ботев “ ще бъде ремонтиран, без да се нуждае от това, по волята на настоящия кметски екип, който би трябвало да поеме отговорност за скандалното решение.
Сега може би е времето, когато ще проличи дали има гражданско общество във Враца, което да избави своя площад, или това очевадно неверно решение ще бъде осъществено. Дали пък съзнанието на врачани не е толкоз разрушено, колкото гаровия площад?
Следващите общински избори чукат на вратата и е редно всеки гласоподавател да стартира да построява своята позиция на кого ще даде своя глас. Или както е традицията във Враца - против кого ще гласува…
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР