Силният недостиг на вода за някои домакинства – проблем, който

...
Силният недостиг на вода за някои домакинства – проблем, който
Коментари Харесай

Липсата на вода подкопавала усилията за овладяване на пандемията

 Силният дефицит на вода за някои семейства – проблем, който в действителност визира двама от всеки пет индивида в света, подкопава напъните за преодоляване на пандемията от ковид, оповестява Bloomberg.

Честото и подробно измиване на ръцете са измежду най-ефективните ограничения за ограничение на разпространяването на вируса, защото главните пътища за предаването му са посредством въздушно-капково път и пряк контакт по информация на Световната здравна организация.

Въпреки това, към 3 милиарда души нямат достъп до течаща вода и сапун вкъщи, а 4 милиарда страдат от мощен дефицит на вода в продължение на най-малко един месец годишно, оповестяват от Организация на обединените нации.

Отсрочените с години вложения в чиста вода и канализация в този момент излага на риск всички, до момента в който вирусът се популяризира в развитите и разрастващите се страни, които генерират цикъл на болест и реинфекция, информира Bloombergtv.bg.

Светът би трябвало да изразходва 6.7 трлн. $ за водна инфраструктура до 2030 година съгласно Организация на обединените нации, само че освен за незабавни санитарни потребности, а и за справяне с дълготрайните проблеми от пандемията, като да вземем за пример обезпечаване на по-добре напояване, с цел да се предотврати продоволствена рецесия.

Някои компании към този момент оферират решения за най-належащите проблеми. Японската Lixil Group, която има марки като American Standard и Grohe, работи с Unicef и други сътрудници за основаването на приспособление за миене на ръце, което се нуждае от малко количество вода в бутилка. Срещу сумата от 1 млн. $ могат да бъдат направени 500 хиляди такива съоръжения в Индия, които да бъдат дарени на 2.5 млн. души преди да стартират продажбите на дребно.

" Това е бърза реакция, допустима в кратковременен проект, която може да помогне в битката с пандемията, само че са нужни и по-устойчиви вложения за пробутване на течаща вода допълнително домове ", съобщи Клариса Брокълхърст, учител в Института по водите в Университета на Северна Каролина и някогашен шеф в Unicef.

Липсата на достъп до вода и канализация е още един образец за смъртоносния резултат на неравенството в подтекста на пандемията. Ефектите от неприятното ръководство на водата се усеща непропорционално от бедните, които са най-застрашени от нечиста вода и несъответстващи санитарни условия, обявиха от Световната банка.

Хората в неравностойно състояние в градовете са изключително уязвими, защото постоянно живеят в гъсто обитаеми региони, където общественото разграничаване е мъчно, изключително в случай че им се постанова да споделят един водоизточник.

Около 5,7 милиарда души биха могли да живеят в региони, където водата е лимитирана най-малко един месец годишно до 2050 година, което основава невиждана конкуренция за вода, изяснява представител на Организация на обединените нации. Според една от направените оценки всяка степен на световно стопляне ще изложи към 7% от международното население на понижаване на възобновимите водни запаси от най-малко 20%. И всичко това се случва в миг, когато миенето на ръцете е въпрос на живот и гибел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР