Силните ветрове със скорост над 70 км/ч при температури до

...
Силните ветрове със скорост над 70 км/ч при температури до
Коментари Харесай

Ветровете в Пьончанг предизвикаха проблеми за организаторите и притеснения за сигурността на спортистите

Силните ветрове със скорост над 70 км/ч при температури до -20 градуса в Пьонгчанг доведоха до промени в програмата още при започване на зимните олимпийски игри. Ледените пориви объркаха проектите на уредниците, само че по-важното - повдигнаха въпроси към сигурността на спортистите.

За втори следващ ден надпревари в алпийските ски нямаше. След като спускането при мъжете в неделя беше отсрочено, през днешния ден същото се случи с първия старт при дамите - гигантския слалом.

Екстремните условия принудиха уредниците да реалокират конкуренцията в четвъртък. За тогава е планувано и отсроченото втурване при мъжете. То би трябвало да заеме мястото на супергигантския слалом, който (може би) ще се организира в петък.

И до момента в който мощните ветрове в двата алпийски центъра - Чонгсон (скоростните дисциплини) и Йонгпьонг (техничните дисциплини), направиха невероятно провеждането на надпреварите в алпийските ски, не по този начин стояха нещата в други спортове.

По гледище на уредниците няколко надпревари се организираха макар много неподходящите условия. Квалификацията в сноуборд дисциплината слоупстайл при дамите, която трябваше да се състои в неделя, беше анулирана. Днес изискванията не бяха по-добри, само че финалът въпреки всичко се организира.

Състезанието трябваше да е в три манша, само че поради последният беше отстранен. Стартът се забави с повече от час, поради мощните ветрове в зимния парк " Феникс " 20 от общо 25 сноубордистки изгубиха баланс и паднаха при осъществяванията си.

Олимпийски първенец в дисциплината слоупстай стана Джейми Андерсън. Американката отбрани купата си от Сочч, макар че и тя претърпя рухване във второто си прекосяване по трасето.

Една от фаворитките преди надпреварата - Ана Гасер, съобщи, че финалът е трябвало да бъде отсрочен. " Опитахме да приказваме с формалните лица, само че уредниците ни сложиха напрегнат да стартираме през днешния ден. Те споделиха, че би трябвало да го създадем през днешния ден ", сподели австрийката, която падна и в двата манша.

 Ветровете в Пьончанг провокираха проблеми за уредниците и терзания за сигурността на спортистите
© Reuters

Тес Коди беше измежду най-потърпевшите от мощните пориви напразно. Австрaлийката повреди кръстни връзки на коляното и ще се възвръща дълго поради рухването си в неделната подготовка. " Вятърът ме подхвана на долния скок и коляното ми не се зарадва изключително ", написа тя в профила си в " Инстаграм ".

Ръководителят на австралийската делегация Йън Честърман съобщи: " Не мисля, че някой може да каже сигурно дали мощните ветрове са провокирали този случай, само че съгласно мен обстановката несъмнено би трябвало да се преразгледа. "

Американката Хейли Лангланд, която също загуби баланс при едно от приземяванията си, поддържа дейностите на уредниците. " Ние сме сноубордистки и би трябвало да сме способни да се оправим (с неприятните условия). Момичетата на подиума го демонстрираха и по тази причина са там ", сподели 17-годишната състезателка.

Друга от участничките - Ейми Фулър, съобщи, че това са най-тежките условия, в които в миналото й се е налагало да се състезава. " Беше като да караш в ледена буря ", сподели английската сноубордистка в ефира на " Евроспорт ".

 Ветровете в Пьончанг провокираха проблеми за уредниците и терзания за сигурността на спортистите
© Reuters

Проблеми съпътстваха и ски скоковете на дребна шанца. Състезанието в събота се организира при ниски температури и доста тежки условия. Силен вятър докара до непрекъснати забавяния на старта, промени на стартовите позиции и дълго очакване за състезателите. Финалният кръг беше занимателен поради неподходящото време, а конкуренцията продължи повече от два часа и половина.

" Трудно е за ски скокове. Като цяло вятърът не е толкоз заплашителен, само че просто е доста неприятно чакането за самия скок. Шанцата е извънредно вдигната, засилката е доста високо. Изключително е прохладно, човек не може да се сгрее и чувството е неприятно ", сподели Зографски пред " Евроспорт ".

Сун Байк-ю, представител на организационния комитет на Пьонгчанг 2018, дефинира сигурността на състезателите от първостепенно значение при планирането на програмата. Говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс добави, че Международната федерация по ски не е обезпокоена от отлагането на стартовете поради неприятните условия.

" Федерациите познават своите спортисти и изискванията. Мога единствено да предположа, че ще се вземат всички нужни защитни ограничения. Има аварийни дни и доста време, с цел да се проведат надпреварите ", сподели Адамс.

 Ветровете в Пьончанг провокираха проблеми за уредниците и терзания за сигурността на спортистите
© Reuters

Промените в програмата не са необикновени за алпийските ски и състезателите са привикнали бързо да се приспособяват. Спускането при мъжете на игрите в Нагано беше отлагано три пъти поради мощен сняг и дъжд. По същия метод неприятните атмосферни условия забавиха стартовете във Ванкувър 2010 и преди четири години в Сочи.

Във вторник се чака поривите напразно да намалеят, което да разреши потреблението на оборудванията, с които скиорите се качват до старта. В сряда упованията още веднъж са за доста мощни ветрове.

Организаторите показаха по-скоро вяра, в сравнение с действителни упования за провеждането на алпийската композиция при мъжете във вторник. За 4.30 часа българско време е плануван първият манш, който е втурване. В 8.00 часа би трябвало да стартира слаломът.

" Не виждаме да има огромна смяна за на следващия ден или в сряда. Всички знаем, че е невероятно да се проведат скоростни надпревари при мощни пориви напразно. Утрешният ден може да бъде огромно предизвикателство. А може да бъде и спокоен, в случай че се събудим и гондолата не се вее ", сподели шефът на мъжките надпревари в алпийските ски Маркус Валднер.

От МОК обявиха, че е " малко рано да се разисква отменянето на надпревари ". " Спускането в Нагано приключи пет минути преди церемонията по закриването на игрите. Оставили сме си задоволително време, тъй че сходно деяние (да се анулират състезания) би било припрян ход ", сподели представителят на олимпийския комитет Марк Адамс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (132)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР