Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят

...
Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят
Коментари Харесай

Силните урагани ускоряват глобалното затопляне

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика освен нанасят големи стопански вреди, само че и извънредно отрицателно въздействат на положението на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка. В бъдеще стихийните бедствия ще се трансфорат в най-голямата опасност за тяхното битие, пишат учени в списание Nature Communications.
" Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават от ден на ден гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната мощ на стихията, към този момент не съществува. Площта на горите понижава, те стават все по-малко и по-малко разнородни, тъй като не разполагат с време за възобновяване ", съобщи Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.
През последните три години крайбрежието на Северна Америка постоянно е връхлитано от мощни урагани, които нанасят големи стопански вреди на крайбрежните градове и селища. Те също по този начин основават огромни проблеми за популацията на някои типове редки животни , като пеперудите-монарси, съобщи БГНЕС.
Само през август и септември 2017 година в Атлантика са зародили четири мощни урагана от четвърта и пета категория: " Харви ", " Ирма ", " Хосе " и " Мария ", които оставиха Пуерто Рико без ток и сътвориха евентуална пагубна обстановка по атлантическото крайбрежие на Съединени американски щати и Мексико.
Освен опустошения, за ликвидирането на които всяка година се харчат десетки милиарди долари, сходни вихрушки извънредно отрицателно въздействат на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, унищожавайки колонии от редки типове животните и растения.
Ураганът " Мария " е бил изключителна унищожителен. Тя е унищожила и съществено развалила три пъти повече дървета, в сравнение с ураганите от трета категория. Стихията е засегнала горите извънредно неравномерно – част от дърветата не са потърпевши, а други са били изцяло изкоренени. Сред първите са били ниските палми, а измежду вторите – дърветата, които са изключително ценени поради своите качества от дърводобивната индустрия. Като цяло ураганът е унищожил 12 пъти повече такива дървета.
Тяхното изгубване ще докара освен до всеобщи екологични промени и понижаване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците към този момент няма да могат да гълтам въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще форсира световното стопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предизвестяват учените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР