Силни ветрове докараха над украинската столица Киев дим от горящите

...
Силни ветрове докараха над украинската столица Киев дим от горящите
Коментари Харесай

Вятър донесе дима от пожара край Чернобил над Киев

Силни ветрове докараха над украинската столица Киев пушек от горящите гори в радиационно нечистата зона към Чернобилската АЕЦ и управляващите предизвестиха през днешния ден жителите на града да не отварят прозорците си, съобщи ДПА.

Горите са в неразрешената зона към авариралата през 1986 година атомна централа на към 100 км северно от Киев. Взривът на 4-и реактор там преди 36 години е считан за най-тежката нуклеарна повреда в историята, довела до изхвърляне на големи количества радиоактивни субстанции в атмосферата и изключително в близките територии.

Пожарът в чернобилската гора продължава на приливи и отливи към този момент две седмици и е обхванал към 11 500 хектара повърхност . Борба с него водят 1100 пожарникари. Властите го свързват със сухата зима без задоволително сняг. Засилените ветрове през последните дни усложниха задачата на огнеборците.

Кметът на Киев Виталий Кличко , представен от ДПА, обаче успокои във видео в интернет жителите, че към този момент откъм Чернобил идва " единствено пушек, само че без радиация ". Успокоително изказване направи и шефът на украинската хидрометеорологична работа Николай Кулбида, представен от ТАСС. Според него димът над Киев през вчерашния ден не е пристигнал откъм Чернобил, тъй като вятърът е бил северозападен, а откъм Житомирска област, където е имало няколко пожара и прашна стихия заради засушаването.
 
New fires fanned by strong winds flare near Chernobyl in Ukraine
— Reuters (@Reuters)

Кулбида сподели, че се прави непрестанен радиационен мониторинг и не е записано превишение на нормите. Той добави, че в околните 10 дни в страната, с изключение на над западните региони, не се чакат превалявания. " Така че в регионите, където тлеят треви, торф и гори, няма да има превалявания, само че няма да има и доста увеличаване напразно ", изясни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР