Силни отбори от Русия, Беларус и Турция пристигат за Международния

...
Силни отбори от Русия, Беларус и Турция пристигат за Международния
Коментари Харесай

Купа Ваня Войнова събира баскетболистки от 4 държави

Силни тимове от Русия, Беларус и Турция идват за Международния шампионат по баскетбол в памет на именитата българска спортистка Ваня Войнова. Надпреварата се провежда за четвърта поредна година от „ София – европейска столица на спорта “ и БК Славия, като в този момент е за девойки до 13-годишна възраст. Този уикенд, от петък до неделя, зала Триадица ще бъде хазаин на срещите на четирите тима, част от тях представители на влиятелни европейски школи в този спорт.

Турнирът е за 13-годишни, предходната година бе за 18-годишни, а в дебютното си издание – за 16-годишни. Така „ София – евростолица на спорта “ продължава традицията да показва повече благоприятни условия за срещи с елитни тимове на младите български баскетболистки. Отборите още веднъж ще играят по системата всеки против всеки, първите два отбора отиват на край, останалите ще спорят за третото място.  Освен домакините от БК Славия тази година ще вземат участие тимовете на Сборен отбор на Гомелска област от Русия, МБУ СШОР Сергей Владимирович Гусев от Беларус и Семеен кодекс ТЕД Анкара Колежи от Турция. Така на процедура шампионките от преди две години от Славия, ще имат опцията да си върнат трофея, който предходната година отстъпиха на румънките от БК „ Търговище “, а спечелили в първото издание бяха сръбкините от „ Радивой Корач “.

 

„ Прекрасна е тази синегрия сред Столична община и БК Славия, с помощта на нея към този момент четвърта година се провежда шампионат в памет на " Ваня Войнова ", чудесна опция нашите млади гении да се срещнат с представители на водещи школи в международния баскетбол. Пожелавам триумф на участниците и нека повече сходни прояви спомагат българският женски баскетбол да възвърне предходните си позиции, “ съобщи президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков на конференция през днешния ден в Информационния център на „ София – европейска столица на спорта “.

 

На срещата с медиите участва и старши треньорът на мъжкия народен тим по баскетбол Росен Барчовски. „ Няма по-чисто нещо от детския спорт. Благодаря на " София – европейска столица на спорта " и БК Славия, че поддържат традицията и поставят старания от година на година шампионатът да става все по-качествен. Призоваваме столичани и гостите на града да поддържат през уикенда бъдещите ни гении и да се насладят на качествени мачове в зала „ Триадица, “ съобщи Барчовски преди да отговори на десетки въпроси по отношение на първите евроквалификации и трагичната победа на националните баскетболисти над Латвия преди два дни.

 

Благодарност към „ София – европейска столица на спорта “ насочи и президентът на БК Славия Васил Йотов, който разкри, че в белия клуб се приготвят над 250 деца и евентуално от идната година този шампионат ще бъде през есента за улеснение на участниците.

 

„ Каним децата от всички школи да участват в залата и да проследят шампионата. Идват тимове от доста мощни в баскетбола страни. Този път сме потърсили разширение на географията и за първи път ще забележим млади баскетболистки от Русия, Беларус, Турция… Това е сериозна възраст за децата и би трябвало да им осигурим повече сходни благоприятни условия, повече зали и средства с цел да спортуват, “ сподели на срещата с медиите изтъкнатият треньор в женското направление Георги Божков, сега състезателен шеф на БК Славия.

 

„ Този шампионат е отлична опция за младите български състезателки да премерят сили с тимове от водещи народи в международния баскетбол. Столичани и гостите на града могат да поддържат през уикенда бъдещите ни гении и да се насладят на качествени мачове в зала „ Триадица “. „ София – Европейска столица на спорта “ още веднъж подкрепя шампионата като отлична опция за изява на младите ни очаквания в женския баскетбол и в същото време като метод да се отдаде заслужена респект на една именита българска състезателка. Стремим се от година на година да надграждаме и обогатяваме събитието, “ съобщи Дамян Диков, изпълнителен шеф на „ София – европейска столица на спорта “.

 

Ето и програмата на IV шампионат „ Ваня Войнова “:

 

28 ФЕВРУАРИ , ПЕТЪК

15.30 ГОМЕЛ (Русия) – ТЕД (Турция)

17.15 OТКРИВАНЕ

17.30 МБУ (Беларус) – Славия (Бъл)

 

29 ФЕВРУАРИ , СЪБОТА

  9.00 ТЕД - МБУ

10.30 ГОМЕЛ - Славия

15.30 МБУ - ГОМЕЛ

17.30 ТЕД - Славия

 

1 МАРТ , НЕДЕЛЯ

  9.00 Малък край - среща за 3/4 място

10.30 Финал

12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

Досегашните спечелили и финали:

2017 - U16 РАДИВОЙ КОРАЧ (Сърбия), победили на финала Славия със 71:48

2018 - U14 СЛАВИЯ (България), победили на финала Радивой Корач (Сърбия) с 39:35

2019 - U18 ТЪРГОВИЩЕ (Румъния), победили на финала Славия със 73:69
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР