Силни и атрактивни заглавия ще предложи на великотърновци и гостите

...
Силни и атрактивни заглавия ще предложи на великотърновци и гостите
Коментари Харесай

Класическа музика ще огласява царския дворец в крепостта Царевец“ по време на Сцена на вековете“



Силни и атрактивни заглавия ще предложи на великотърновци и гостите на старопрестолния град третото издание на Летния сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “. Осем са заглавията в тазгодишния плакат, а класическа музика ще огласява царския замък в крепостта „ Царевец “ всяка седмица от 7 юли до 5 септември. Съзвездие от именити български артисти и артисти, измежду които Калуди Калудов, Йоана Железчева, Орлин Горанов, Мариан Бачев, ще пеят под звездите. 

Българското национално радио е медиен сътрудник на фестивала.

В крепостта „ Царевец “ това лято среща си дават държавните опери в Бургас и Русе, Театрално-музикалният център във Варна и музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново. Фестивалът „ Сцена на вековете “ се открива на 7 юли с постановката „ Ромео и Жулиета “ на балет „ Арабеск “ по музиката на Сергей Прокофиев. В Шекспировата драма взе участие цялата натрупа, а в основните функции феновете ще видят Виктория Петрова и Филип Миланов, описа хореографът на постановката и артистичен шеф на балет „ Арабеск “ Боряна Сечанова:

Основната тематика, която съм засегнала, е дали това, което вършим с мисъл за положително, някой път не носи най-голямото зло. Това е доста настояща тематика сега, тъй като доста постоянно се оправдаваме с някакви положителни цели за нашите действия, а в действителност в световната картина се оказва, че не всичко е тъкмо по този начин.

Доайените на балет „ Арабеск “ Даниела Иванова и Асен Наков се превъплъщават в функциите на Дойката и Падре Лоренцо.

Държавната опера в Бургас залага на класическите заглавия. На 14 юли царският замък в крепостта „ Царевец “ става част от декора на операта „ Мадам Бътерфлай “ от Джакомо Пучини, споделя Гергана Стоянова.

Представя конфликта сред двете култури – американската и японската. Създадена е по драмата „ Гейша “ на Беласко и разказва трагичната история на едно японско девойче Чо-Чо-Сан, която е безусловно жертва на американски офицер, който изживява своята случка, женейки се за японка. След тригодишно негово неявяване той се връща с новата си американска брачна половинка и идва да води сина на Чочо Сан и негов наследник. Гейшата е безусловно предадена от своя обичан и отритната от своите, тай като е изменила на културата си.

В основната роля е сопраното Йоана Железчева, посочена от критиците като най-хубавата българска Чо-Чо-Сан. Ще й партнират световноизвестният тенор Калуди Калудов, мецосопраното Андреана Николова и баритонът Мариян Йовановски.

Йоана Железчева публиката в крепостта „ Царевец “ ще слуша под звездите и на 18 август в спектакъла на Бургаската опера „ Аида “ – най-известната творба на Верди. 

Съществува един мит, че тя е поръчана за откриването на Суецкия канал, само че това не е тъкмо по този начин. Действието се развива по времето на фараоните в Египет. Касае ориста на поробена етиопски принцеса - Аида. В нея е влюбен египетски пълководец Радамес, който обаче е заставен да се сгоди за египетската принцеса Амнерис, единствено и единствено да избави Аида и нейния пленен народ. Заради това той е наказан на гибел, само че гибелта му споделя неговата обичана Аида.

Театрално- музикалният център във Варна ще съчетае традицията със съвремието. На 21 юли е постановката на мюзикъла „ Зоро “по музиката на Джипси Кингс и Джон Камерън. Търсим синтезът сред музикалните и трагичните жанрове, уточни Любомир Кутин:

Вие ще видите нещо, което е познато от екрана, само че неговото показване онлайн има своите прерогативи.

Другото заглавие, с което ще се представим – „ Джоконда “ от Понкиели, това е по Виктор Юго. Представете си късният Верди от времето на „ Отело “. Ариго Бойто е либретист. Това е една сантиментална драма, която ще принесе духът на Венеция на сцената в „ Царевец “. Ще се показват реализатори – интернационален състав, в който се включват и нашият основен диригент Ян ван Маанен.

На 27 юли музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново ще се включи във фестивала „ Сцена на вековете “ с мюзикъла по Добри Войников „ Криворазбраната цивилизация “, музиката е на Дечо Таралежков. Диригент на спектакъла е шефът на театъра Васил Вълчев, а партиите са сложени по истинските партитури.

Повече от 40 години никой не беше посягал към музиката на Дечо Таралежков. За първи път в България Великотърновският спектакъл показва в театрален вид мюзикъла „ Криворазбраната цивилизация “. Всеки един от героите е окачествен със своя музикална тематика, която в множеството от случаите е сложена на фолклорна основа, както и хорови напеви, обработени от българския фолклор също са вплетени в цялостната режисура, посредством които търсим един общ живописен облик, с цел да бъде внушено посланието на времето, на епохата, както и една отпратка към днешния ден. В основата е и пречистващата мощ на смеха, несъмнено, изобличаване на псевдоевропейските  обноски. Комичните обстановки минават в остро саркастично изобличаване на чисто човешките недостатъци.

Държавната опера в Русе ще се показа с две заглавия на „ Сцена на вековете ”. Оперетата „ Луд Гидия ” от Парашкев Хаджиев ще бъде на 3 август, споделя Стефан Матеев:

Интересното е, че тука има присъединяване Фолклорен състав „ Найден Киров ”, който в допълнение способства за цветността на това заглавие. Действието е доста динамично, публиката е в един непрестанен интерес към сцената от самото начало. Диригент Димитър Косев, режисьор е Павел Герджиков. Над 300 детайла са вложените в костюмите. В договаряния сме за ролята на Кадията с Руслан Мъйнов особено за „ Сцена на вековете “.

Вторият театър на Държавна опера Русе закрива „ Сцена на вековете ” това лято. Това е „ Човекът от Ла Манча ” с присъединяване на Орлин Горанов и Мариан Бачев – надлежно като Дон Кихот и Санчо Панса. Изключителният тандем ще придвижи публиката в Севиля от края на XVI век на 5 септември.

След всеки театър ще има подарък за феновете – непокътнатата старопрестолна марка „ Звук и светлина “.

„ Сцена на вековете “ е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Кои спектакли ще бъдат показани тази година на „ Сцена на вековете “ споделя кореспондентът ни Здравка Маслянкова в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР