Силни бури, които причиниха смъртта на двама души в Австрия

...
Силни бури, които причиниха смъртта на двама души в Австрия
Коментари Харесай

Мощни бури нахлуват на Балканите, дъжд, студ и градушки очакват България

Силни стихии, които предизвикаха гибелта на двама души в Австрия през вчерашния ден, нахлуват в България със страшна мощ от запад тази вечер, предизвестяват синоптиците.
През страната тази нощ ще премине леден атмосферен фронт. Очакват се превалявания и гръмотевични стихии, най-много в западната част на страната, където ще има внезапно захлаждане. Валежите се чака да продължат през идващите 48 часа, след което следва последователно стопляне.
Проливни дъждове, съпроводени с градушка, мощни ветрове и гръмотевици към този момент обгърнаха част от Балканите на запад от нас.
Македонските синоптици предизвестиха за внезапно намаляване на температурите през идващите 24 часа. На места се чакат и превалявания по 25 л/кв. м. През утрешния ден термометрите ще демонстрират с към 10 градуса по-малко.
В Хърватия от неприятното време най-сериозно пострада Истрия. Там бурята отнесе електрически стълбове, изкорени дървета, а контейнерите за боклуци летяха по улиците, оповестяват локалните медии. От общините в Дайли, Новиград и Пореча желаеха помощ от централната власт.
От Републиканския Хидрометеорологичен институт в Сърбия предизвестяват за мощен вятър, гърмотевици и градушка в обособени елементи на страната през идващото денонощие.
Вчера стихия погуби двама и рани 120 по време на фестивал в Австрия. Силният вятър отнесе великански тент на фестивал на музиката и бирата в община Санкт Йохан ам Валде. В момента на произшествието във фестивалния тент е имало 700 души. Жертвите са починали от удари в конзола на шатрата и в мебели, съобщи Стандарт нюз.
Силна стихия връхлетя през вчерашния ден и прилежаща Чехия, прекратени бяха далекопроводи, изкоренени бяха хиляди дървета, само че за благополучие там няма жертви. Хиляди фамилии останаха без ток, спряно бе железопътното придвижване край град Ческе Будейовице поради паднали дървета върху линията. Това е най-големият град в южната част на страната, в действителност бе спряна железопътната връзка с град Пилзен в Западна Чехия и с австрийския град Линц, който се намира на 100 км в южна посока.
През идващото денонощие през България ще минава леден атмосферен фронт. Вятърът последователно ще се ориентира от северозапад, ще е сдържан, краткотрайно мощен и с него ще нахлува студен въздух. През нощта от запад ще стартира нарастване на облачността, което на следващия ден денем ще обхване цялата страна. На доста места ще превали и прегърми, по-интензивни ще са явленията в западните региони. Дневните температури ще се намалят и оптималните ще са най-вече сред 25° и 30°, тук-там в Западна България по-ниски, в София – към 21°. Това заяви дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.
Над Черноморието ще е най-вече облачно, след обяд с валежи. Ще духа слаб северозападен вятър, който по здрач ще се усили и с него ще стартира захлаждане. Максималните температури ще са 26-28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.
Над планините ще бъде най-вече облачно, на доста места ще превали и прегърми. Вятърът последователно ще се ориентира от северозапад, ще е сдържан до мощен и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще се намалят, оптималната на височина 1200 метра ще бъде към 15°, на 2000 метра – към 10°, съобщи Фокус.
Във вторник към момента тук-там ще има валежи, основно в Североизточна България и в Родопите с гръмотевици, ще бъде прохладно и относително хладно. В сряда към този момент ще е без превалявания, с променлива облачност. Вятърът ще отслабва, ще стартира покачване на температурите. В четвъртък ще се откри слънчево време, дневните температури ще доближат 25-30 градуса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР