Силната волатилност на пазарите тласна инвеститорите в класическото убежище по

...
Силната волатилност на пазарите тласна инвеститорите в класическото убежище по
Коментари Харесай

Златото достигна 1800 долара, решение на Фед може да го оскъпи още повече

Силната волатилност на пазарите тласна вложителите в класическото леговище по време на рецесии, каквото е златото. Фючърсите на скъпия метал доближиха 1800 $ за унция в края на юни – това е най-високото им равнище от ноември 2011 година Само в границите на второто тримесечие на 2020 година цената на златото се увеличи 13%. Освен това бяха записани седем поредни тримесечия на повишение на цената.

Дали цената му ще продължи да се повишава със същите устремни темпове, зависи от идното решение на Федералния запас на Съединени американски щати за поддръжка на икономическото възобновяване. Вече бяха взети решения за намаление на лихвите и за потребление на на практика безкрайно количествено облекчение. Очаква се в този момент централната банка на Съединени американски щати да схване нов метод – така наречен надзор на доходността на облигациите (yield curve control). При него Фед подсигурява, че лихвите по облигации с дълготраен падеж ще останат ниски, като купува задоволително от тях. Тъй като цената и доходността по облигациите са обратнопропорционални, купувайки задоволително бумаги, Фед ще натисне цената им нагоре и по този начин ще държи лихвите по тях ниски. 

„ Когато облигациите оферират доста ниска рентабилност активи като златото стартират да съставляват доста по-голям интерес за институционалните вложители за опазване на покупателната дарба на парите “, разяснява Питър Гроскопф, основен изпълнителен шеф на Sprott Inc., сдружение за ръководство на различни активи.

Според анализатори, интервюирани от Bloomberg, въвеждането на новия финансов инструмент може да стане факт през септември. Ако тази процедура се схване и от други Централни банки по света, тя може да предизвика вложителите да купуват всевъзможни активи – в това число задължения, парцели, злато и вложения в разрастващи се пазари.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР