Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено

...
Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено
Коментари Харесай

Балканската четворка с обща декларация в Ню Йорк

„ Силната и ефикасна съгласуваност изисква добре развита инфраструктура и гладко придвижване на хора и артикули. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще способства за повишение на устойчивостта и просперитета в целия район и Европа “, това се показва в обща декларация призната от България, Гърция, Румъния и Хърватия след четиристранна среща на равнище министри на външните работи, извършена в границите на 78-ата сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, оповестиха от Министерство на външните работи.

„ Срещата е знакова. Четирите страни сме членове на Европейски Съюз и НАТО, а това прави районното съдействие още по-значимо ”, разяснява вицепремиерът Мария Габриел. Сред дискутираните тематики на четиристранната среща бяха самодейността „ Три морета ” и районната и икономическата съгласуваност.

Инициативата за общата декларация е на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. „ Потвърждаваме нашия ангажимент да работим дружно за съгласуваност в науката, образованието, енергетиката, технологиите и нововъведенията, с цел да осигурим по-устойчиво развиване за района на Югоизточна Европа “, се споделя още в документа. Предложената от вицепремиера Габриел декларация получи поддръжка от външните министри на Хърватия Гордан Гърлич Радман, на Гърция Йоргос Герепатрицис и на Румъния Луминита Одобеску.

Акцент е подложен на построяването на кулоар Север-Юг. Свързването на транспортната инфраструктура и диверсифицирането на енергийните източници са споделен приоритет за четирите страни.

В декларацията се акцентира, че присъединението на Република България, Република Хърватия и Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще послужи на района на Югоизточна Европа за възстановяване на икономическата непоклатимост, капиталовия климат и стандарта на живот.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР