Силна суперклетъчна буря връхлетя снощи Сърбия, ураганният вятър носеше всичко

...
Силна суперклетъчна буря връхлетя снощи Сърбия, ураганният вятър носеше всичко
Коментари Харесай

Мощна суперклетъчна буря с тежки поражения в Сърбия

Силна суперклетъчна стихия връхлетя нощес Сърбия, ураганният вятър носеше всичко пред себе си и аргументи огромни вреди, само че в страната няма човешки жертви, оповестяват сръбските медии.

Вятърът изкорени дървета и отнесе покриви на здания. Части от Войводина, Западна Сърбия и Белград останаха без електричество и без сигнал за мобилни телефони. В Белград вятърът събори голям строителен кран и отнесе тежка железна структура. Има смачкани от паднали дървета коли, хора останаха блокирани в асансьори часове наред, оповестява вестник " Вечерне новости ".

Полетите от летището в сръбската столица бяха краткотрайно прекъснати, написа Българска телеграфна агенция.

Бурята връхлетя и близкия до Белград град Панчево, където записи демонстрират паднали фасади на здания, както и наводнени улици в Ниш, Крушевац, Крагуевац и Чачак. В обществените мрежи се споделят видеозаписи, на които се виждат провалите от бурята и хора, които крещят от боязън.

Вятърът отнесе и покриви в Нови Сад, породени са огромни материални вреди и в този град. В Сремска Митровица е оповестено изключително състояние.

Сръбското Министерство на вътрешните работи заяви, че се е наложило да се намесят в 201 случая. Ангажирани са били 505 пожарникари спасители с 203 коли. Регистрирани са 20 пожара, 140 интервенции за премахване на паднали дървета, 18 за премахване на ламаринени покриви от пътищата. Евакуирани и избавени са 18 души.

В региона на Алпите, през Западните Балкани и Сърбия се чака мощните гръмотевични стихии да продължат до събота през нощта, както и да зародят краткотрайни стихии с вятър, достигащ до 24 метра в секунда. Местните метеоролози предизвестяват, че може да се чакат пориви напразно от 28 метра в секунда. 

Те прецизират, че е мъчно да се дефинира авансово точното място на пораждане, пренасяне и мощ на бурите, заради което за съответни места ще се издава изключително предизвестие за гръмотевични стихии един до два часа авансово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР