Силна фигура на опозицията в Холандия, антиислямски настроеният депутат Герт

...
Силна фигура на опозицията в Холандия, антиислямски настроеният депутат Герт
Коментари Харесай

Макар и с отслабени позиции, Герт Вилдерс се надява на успех на местните избори

Силна фигура на опозицията в Холандия, антиислямски настроеният народен представител Герт Вилдерс се стреми посредством локалните избори на 21 март да разшири своите структури и да завоюва трайни позиции на локално ниво.

Партията му е показана към този момент в кметствата на Хага и северния град Алмере, а в този момент, наподобява, ще издигне свои претенденти в 30 общини в страната - от южните до северните райони. Вилдерс е обнадежден от обстоятелството, че предходната година на изборите за парламент завоюва двайсет места.

Този месец холандските партии подадоха в общините кандидатските си листи, които ще бъдат оповестени на следващия ден.

Навлизайки в този нов стадий, изрусеният народен представител цели да трансформира своята Партия на свободата (ПС) в " партия, която и на локално равнище ще е единствената, която брани същински от ислямизация нашата просвета, нашата еднаквост, нашата независимост ". И да употребява тези " подсилени основи " за създаване на още по-широка мрежа.

Според последните анкети обаче Партията на свободата губи инерция и " за момента е в крах ", сочат специалисти, като акцентират структурните й недостатъци.

Вътрешнопартийни проблеми

Местата в листите са лимитирани (девет претенденти в Хага против петдесетина за обичайните партии) и Партията на свободата мъчно набира нови членове, отбелязва Рюд Коле, политолог от Лайденския университет.

Тя среща пречки към този момент не поради страха от демонстриране на благосклонности към крайната десница - това " в този момент се приема за обикновено ", счита Коле, а поради неналичието на " партиен уред ", акцентира Кес Артс, политолог от Грьонингенския университет.

Партията " си остава шоу за един ", в което Герт Вилдерс " желае, а и му се постанова да управлява всичко ", прибавя Артс. Вилдерс самичък признава, че мъчно набира фрагменти. " Партията е много млада и от време на време, желаеме или не, се насочваме към хора, които не познаваме добре ", с риск те да излязат след това от релсите, удостоверява той, представен във всекидневника " Де Фолкскрант ".

През декември Вилдерс бе заставен да изтегли от конкуренцията първия човек в листата си след разкрития за връзките му с английския историк Дейвид Ървинг, отричащ холокоста. Друг някогашен претендент пък бе декларирал, че желае " да обеси " премиера, а трети - водещ в листата в Утрехт, желал да види локалната джамия, " така да се каже, опожарена ". " Така демонстрира уязвимостта на партията ", разяснява Артс, съгласно който " ПС си пати ненапълно от неприятна организация ".

Ротердам - националната сцена

Голямото тестване ще бъде Ротердам, считан за " сцена на националната политика ". Половината население на този пристанищен град е от задграничен произход; подобен е и досегашният известен кмет Ахмед Абуталеб - човек от мароканско родословие и първият кмет мохамеданин в Холандия.

Там Партия на свободата ще би трябвало да се бори и с популисткото придвижване " Лефбар Ротердам " ( " Ротердам, кадърен за живот " ). Предвождано преди време от популиста Пим Фортьойн, погубен през 2002 година, чийто директен правоприемник в политиката е Герт Вилдерс, то е " измежду най-стабилните политически сили от 15 години насам " съгласно Артс.

Друг съперник на Вилдерс, въпреки и останал по-назад, е харизматичният евроскептик Тиери Боде, декларирал по време на акцията, че поддържа " Лефбар ". Неговият Форум за демокрацията нахлу предходната година на холандската политическа сцена, като извоюва две кресла в долната камара на Народното събрание - " сериозен противник за ПС " по думите на Артнс. Партията упорства за " ограничение на ислямизацията " и " сигурност на улицата ".

Така навлиза в полето на Партията на свободата и нарушава " монопола " й като антиимигрантска партия, разяснява Филип ван Праг, политолог от Амстердамския университет.

Още повече че либералите на премиера Марк Рюте, а също и християндемократите " са възприели отчасти популистката реторика ", установи Коле.

Прочее, изправен пред тази възходяща конкуренция и неустойчив поради вътрешните проблеми в партията си, предизвикващият дискусия народен представител мъчително ще може да се показа толкоз добре, колкото на парламентарните избори. А последните анкети му предсказват нов срив в резултатите - с към четвърт от гласовете спрямо предходната година.

Но Вилдерс към този момент поглежда към провинциалните избори и вота за Сенат с непряко гласоподаване през 2019 година " За Вилдерс е от голяма важност националното ниво - най-много и на първо място ", твърди Коле./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР