Силицият е на мода. За него говорят аптекарят, лекарят, приятелката,

...
Силицият е на мода. За него говорят аптекарят, лекарят, приятелката,
Коментари Харесай

Този олигоелемент подмладява, стимулира производството на колаген и реминализира костите

Силицият е на мода. За него приказват аптекарят, лекарят, приятелката, която си е купила лак за нокти със силиций... Какво го прави толкоз забавен? За какво служи?

Силицият е олигоелемент, без който организмът не може, тъй като той обезпечава здравето на съединителната тъкан на всички места в тялото – в мускулите, кожата, хрущялите, кожата, ставите, кръвоносните съдове.

Той подтиква производството на фибрите на колагена, поддържа влажността на тъканите, тонизира и стяга кожата, написа Elle. Силицият влиза също в структурата на кератина, с цел да придаде компактност на косата и предотврати чупливостта на ноктите. Ценният олигоелемент взе участие също в минерализацията на костите, тъй като подкрепя фиксирането на калция.

Но силицият не се създава в тялото, той би трябвало да бъде импортиран и „ складиран” в него.

Къде се намира?

Можем да си набавим силиций от някои минерални води, както и от пълнозърнестите храни, бирата, фурмите, бананите, кафето и чая. В най-голямо количество се намира в житото, овеса, копривата, бамбука /който се огъва, само че не се пречупва посредством точно на силиция/.

Нужно ли е да го взимаме?

Разнообразното хранене покрива дневните потребности на организма от силиций. Но когато на масата ни има най-много рафинирани артикули, небогати на минерали, тогава не получаваме задоволително от този олигоелемент. С възрастта понижава способността за струпване на силиция в организма. При ставни болести може да се приема под формата на хранителна добавка в продължение на 3 седмици, след което се прави спиране от 10 дни, с цел да починат бъбреците, и се продължава още 3 седмици.

Органичен или минерален?

На опаковката може да прочетете „ органически силиций”, който се счита за по-добре усвоим от организма спрямо минералния. Всъщност по природа силицият е минерал, който става органически, когато е обвързван с въглерод, т.е. в растенията. Щом бъде усвоен от червата, силицият, освободен от въглерода, работи в своята минерална форма.

Що се отнася до синтетичния силиций, позволяват се единствено три типа за приложимост в козметиката и в питателните добавки – ортосилициева киселина, силициев двуокис и силициева киселина под формата на гел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР