Силициевата долина се е превърнала в нарицателно за американския високотехнологичен

...
Силициевата долина се е превърнала в нарицателно за американския високотехнологичен
Коментари Харесай

Централноевропейската алтернатива на Силициевата долина

Силициевата котловина се е трансформирала в нарицателно за американския високотехнологичен бранш, вдъхновявайки основаването на доста профилирани иновационни и произвдодствени области по целия свят. Мнозина, измежду които и съоснователят на PayPal Питър Тийл, обаче имат вяра, че признакът на Сан Фрациско се е отчуждил от главната си цел – да улеснява живота на хората посредством основаването на нови технологии.

Хората, които споделят тези вярвания, би трябвало да посетят Братислава, написа Financial Times. Столицата на Словакия е част от мрежа от градове като Сенец, Търнава, Тренчин и Нитра, които имат упоритостта да се трансфорат в централноевропейския еквивалент на Силициевата котловина. Иноваторите даже към този момент са подготвили название на региона - Дунавската котловина.

ДД като опция

Развиването на високотехнологичния бранш съставлява неповторима опция за страните от района, чиито стопански системи разчитат най-вече на индустрията и аграрното произвеждане. В частност автомобилната промишленост съставлява съвсем половината от производството на Словакия, с помощта на компании като Volkswagen, Kia, Peugeot и други, които имат фабрики на територията на страната. Развиването на Дунавската котловина, което още е в начален етап, има капацитета да промени тази взаимозависимост към тежкото произвеждане.

Успех с казус

През последните години започващите компании в софтуерния бранш получават все по-голямо значение за стопанската система на Словакия. Юрай Вачулик, изпълнителен шеф в Aeromobil, разработчикът на летящи коли, възприема концепцията за основаването на колите на бъдещето през 2010 година, когато основава компанията дружно със Стефан Клайн, негов другар от учебно заведение. От тогава тандемът стартира своето начинание да революционизира персоналния превоз, конкурирайки американски стартъпи от Силициевата котловина като спонсорирания от Гугъл Kitty Hawk.

Постиженията на Aeromobil не разказват изчерпателно капацитета на региона. Eset, софтуерната компания, снабдител на една от най-използваните антивирусни стратегии в международен мащаб, и Sygic, чиято навигация се употребява от над 200 млн. души,както и доста други са образци за триумфа на Дунавската котловина.

За преимуществата и минусите на ДД

За достиженията на започващите компании от региона способстват редица характерни особености на стопанската система. Компаниите в района са облагодетелствани както от ниските цени на труд, по този начин и от съществуването на компетенти младежи. Въпреки че сега софтуерният сегмент не изпитва дефицит на работна ръка, от бранша имат вяра, че неналичието на механически умело население би попречило при по-нататъшното развиване на Дунавската котловина като централноевропейски софтуерен център.

Предимстава на региона не се изчерпват с ниските цени на труда. Според Михал Стенкл, създател на Sygic, дребните размери на пазара в Словакия и особеностите на географското й местонахождение са помогнали на компанията да се ориентира към международния пазар от самото й основаване. Успехите на Sygic и Aeromobil са се трансформирали във ентусиазъм за доста започващи компании. Младоци като Photoneo, разработчик на 3D камери, и GA Drilling, основател на технология, улесняваща търсенето и създаването на петролни залежи, са единствено част от търсещите триумф в софтуерния сегмент.

И финансирането

Пред създателите на започващи компании в Дунавската котловина има и съществени препядствия. Най-сериозното от тях е неналичието на финансиране. Въпреки че от приемането си в Европейския съюз преди 13 години Словакия се е възползвала от над 4 милиарда евро европейско финансиране за нововъведения и развиване, за започващите компании, това е задоволително единствено в начален етап. Това ненапълно се дължи на словашкото законодателство, което мнозина възприемат като защитаващо ползите на огромните корпорации. Дунавската котловина ще би трябвало да се пребори и с честите корупционни кавги, като в това време стимулира доста софтуерно компетенти словаци да се завърнат от чужбина. Потенциалът на Дунавската котловина обаче е все по този начин висок.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР