Силите, съюзници на международно признатото либийско правителство, вчера завзеха град

...
Силите, съюзници на международно признатото либийско правителство, вчера завзеха град
Коментари Харесай

Силите на Халифа Хафтар загубиха ключов град в Либия

Силите, съдружници на интернационално приетото либийско държавно управление, през вчерашния ден завзеха град Гарян, южно от Триполи, където е основната снабдителна база на източните сили, заплашващи столицата, оповестиха очевидци, представени от Ройтерс.

Превземането на Гарян е огромен удар против основаната в източните региони Либийска национална войска (ЛНА) отпред с Халифа Хафтар. На 4 април той стартира атака за завладяването Триполи от интернационално приетата администрация, напомня Българска телеграфна агенция.

Офанзивата доближи до южните покрайнини на Триполи, а фронтовата линия не се е трансформирала доста от седмици.

До през вчерашния ден Гарян беше основният челен пост за ЛНА, където от изток пристигаха войски, оръжие и боеприпаси. Оттам ЛНА стартира акцията си против Триполи.

Силите, съдружници на държавното управление в Триполи, подкрепяни от въздушни удари, през вчерашния ден сутринта нападнаха изненадващо града, който е на към 90 километра от Триполи. Те завзеха оперативния щаб на ЛНА. В Гарян има и полеви лечебни заведения, а наоколо е и хеликоптерна база. ЛНА към момента управлява град Тархуна, югоизточно от Триполи, който е вторият й опорен пост в акцията.

Хафтар и поддръжниците му споделят, че се пробват да прочистят столицата от милиции, които упрекват за дестабилизиране на Либия след рухването на Муамар Кадафи през 2011 година

Опонентите на Хафтар го упрекват, че желае да завземе властта силово и че задълбочава спора сред воюващите от източните и западните региони на северноафриканската страна.

Офанзивата на Хафтар обърка подкрепяните от Организация на обединените нации проекти за стабилизиране на Либия след години на спор, довел до разделяне в богатата на нефт страна и срив на виталния стандарт.

Конфликтът рискува да наруши производството на петрол, да сътвори вакуум, от който ще се възползват въоръжените групировки, и ще накара още мигранти да се насочат с лодки към Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР