Силите на Варшавския договор са използвани няколко пъти. По време

...
Силите на Варшавския договор са използвани няколко пъти. По време
Коментари Харесай

Правителството на Унгария заявява, че страната излиза от Варшавския договор

Силите на Варшавския контракт са употребявани няколко пъти.
По време на Унгарската гражданска война от 1956 година, държавното управление ръководено от Имре Наги афишира отдръпването на Унгария от Варшавския контракт. Действието е оценено като контрареволюция. В отговор, руски войски нахлуват в Унгария и потушават протеста за две седмици, базирайки се на Варшавския контракт. Другите страни от Варшавския контракт не вземат участие във военната интервенция. [
По време на Пражката пролет през 1968 година съюзнически войски навлизат в Чехословакия, с цел да сложат завършек на реформисткото придвижване, водено от държавното управление на Александър Дубчек.
Началникът на военния отдел на Чехословашката комунистическа партия генерал-лейтенант Вацлав Пръчлик в телевизионна новинарска конференция изобличава Варшавския контракт като неравноправен съюз и афишира, че чехословашката войска е подготвена да пази суверенитета на страната със мощ, в случай че е належащо. На 20 август 1968 година формация състояща се от 23 дивизии на руската войска влиза в Чехословакия. В нахлуването вземат участие също 1 унгарска, 2 източногермански (които де факто не атакуват, а стоят на чехословашката граница в бойна готовност) и 2 полски дивизии както и 1 българска бригада. Румъния отхвърля да даде войски. Германска демократична република не влиза в Чехословакия, защото управлението на Варшавски договор не желае чехите да създадат паралел с нацисткото навлизане.
Това навлизане се изяснява от доктрината „ Брежнев “, съгласно която Съветският съюз си резервира правото да се намесва в страните от Варшавски договор, за които има „ заплаха да се отклонят “ от учението на комунизма, изключително упрекнатите в желание за смяна към капитализъм.
След навлизането в Чехословакия, Албания официално напуща контракта, въпреки че е престанала да го поддържа още през 1962 година Румънският общоприет секретар Николае Чаушеску афишира нахлуването както за нарушение на интернационалното право, по този начин и за правилото на Варшавски договор за взаимна невмешателство във вътрешните работи. Той декларира че груповата самоотбрана против външна експанзия е единствената цел на Варшавския контракт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР