Силите на сирийския президент Башар Асад и бойци на съюзни

...
Силите на сирийския президент Башар Асад и бойци на съюзни
Коментари Харесай

Асад овладя цялата магистрала между Алепо и Дамаск за пръв път от 2012 г.

Силите на сирийския президент Башар Асад и бойци на съюзни формирования отвоюваха през днешния ден от джихадистите и бунтовниците последната права от автомагистрала с основно значение в Северозападна Сирия. Това заяви Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида, представен от международни издания.

Става дума за правата сред градовете Хама и Алепо, посочи телевизия " Ал Хадас ", представена от ТАСС. Това е значим път, който свързва севера и юга на страната и се засича с друга автомагистрала, значима за пътуването и търговията. Контролът над двете уреди - М4 и М5 - е значим за Дамаск, тъй като е значим лост за сирийската стопанска система в миг, когато режимът се пробва да се оправи с последните бунтовници.

Контролът над автомагистралата М5, която съединява южните райони на страната с огромния град Алепо на север (някогашното икономическо сърце на страната, опустошено от кървавия конфликт) и минава през столицата Дамаск, бе стихотворец още веднъж от държавните сили след неколкоседмична атака против джихадистите и бунтовническите формирования в района.

Така М5 е за пръв път в ръцете на Асад от 2012 година Това става в миг на нова ескалация сред Турция и Русия, в която в последната седмица починаха 13 турски бойци. Анкара разгласи две контраатаки, в които твърди, че са " обезвредени " общо съвсем 200 бойци. Вчера, в опит да се предотврати най-големият евентуален раздор сред Русия и Турция поради Идлиб, делегация от Москва бе в Анкара за тричасови договаряния, само че те приключиха без резултат.

 Асад овладя цялата автомагистрала сред Алепо и Дамаск за пръв път от 2012 година

Отвоюването на М5 приключи, откакто бунтовници бяха изтикани от последната част от пътя, която бе под техен надзор, в западно предградие на Алепо, написа " Ройтерс ". Преди три дни те овладяха и град Саракиб, стратегически кръстопът, където М5 се засича с М4, главната автомагистрала, свързваща запада и изтока (започва от пристанището Латакия и стига до иракската граница).

Междувременно най-голямата миграционна рецесия в Сирия за девет години война се разпали точно поради тази борба. Хуманитарни организации настояват, че разселване на хора в такива мащаби не е имало от 2011 година, защото близо 700 хиляди души са напуснали домовете си единствено през декември и януари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР