Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят

...
Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят
Коментари Харесай

НАТО е готово да действа, за да спаси мира в Косово, призовава за деескалация

Силите на НАТО в Косово са подготвени да се изправят против всяка обстановка, в случай че актове на принуждение, сходни на неотдавнашните конфликти, заплашват мира, е декларирал командирът на КФОР Анджело Микеле Ристуча, цитира Тanjug.

Той е отбелязал, че КФОР остават ангажирани с осъществяването на своя мандат според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и че НАТО е изпратило спомагателни войски в провинцията, с цел да посрещне по-добре провокациите.

Около 30 мироопазващи бойци на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, са ранени при конфликти със сръбски протестиращи късно през май, други петдесет и двама от протестиращите също са ранени, добавя Reuters.

НАТО, което пази Косово от края на войната през 1999 година, реши да разположи спомагателни 700 бойци и да сложи различен батальон в нараснала бойна подготвеност, с което силата му доближи към 4511, предава Агенция " Фокус ".

" Планираме да се надигнем пред всевъзможни условия. Това е повода да получим спомагателни сили. Ние не реагираме, ние действаме “, e декларирал командващият войските на НАТО.

Той е допълнил, че обстановката остава доста напрегната, макар относителното успокоение през последните дни.

" Няма военно решение в този миг, тъй като единственият метод за разрешаване на тази обстановка е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да възстановяват връзките си. Но първо да се понижи ескалацията “, е декларирал Ристуча.

Северната част на Косово, която е обитаема най-вече с етнически сърби, е очевидец на най-лошото напрежение, откогато страната разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

Насилието избухна предишния месец, откакто етнически албански кметове встъпиха в служба след локални избори, на които изборната интензивност е единствено 3,5%, откакто сърбите, които образуват болшинството в района, бойкотираха вота.

Съединените щати и Европейският съюз приканиха премиера Албин Курти да отдръпна кметовете и да отстрани специфичната полиция, употребена за тяхното слагане.

Курти насочи свои лични претенции и нещата в допълнение ескалираха предходната седмица, когато Сърбия арестува трима косовски служители на реда в граничната зона при противоречиви условия и подреди дълготрайно задържане за един месец.

Косово твърди, че тримата са задържани на територията му от сръбски чиновници, които са минали границата. Белград твърди, че те са арестувани в Сърбия.

" Тук сме, с цел да избегнем утежняване на обстановката и да понижим напрежението...Единственият метод за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни “, добавя Ристуча.

Около 50 000 сърби, които живеят в северната част, отхвърлят решението на Прищина и считат Белград за своя столица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР