Силите на НАТО в Косово предупредиха правителството за неотдавнашното закупуване

...
Силите на НАТО в Косово предупредиха правителството за неотдавнашното закупуване
Коментари Харесай

НАТО с остро предупреждение към Косово

Силите на НАТО в Косово предизвестиха държавното управление за неотдавнашното закупуване на смъртоносни дронове от Турция, заявявайки, че мироопазващата интервенция държи контрола над въздушното пространство на страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Изявлението на интернационалните мироопазващи сили КФОР пристигна ден откакто министър председателят Албин Курти разгласи закупуването и доставката на дронове Bayraktar TB-2 от Турция.

„ По отношение на потреблението на всички категории безпилотни самолети и обвързваните с тях ограничавания, в това число Bayraktar TB-2… командирът на силите в Косово (КФОР) има главните пълномощия за въздушното пространство над Косово “, гласи изказване на задачата.

Напрежението остава високо в Косово след месеци на вълнения в региони със сръбско болшинство на север, в това число протест, при който над 30 миротворци на НАТО бяха ранени по време на конфликт с протестиращи етнически сърби през май.

Курти би трябвало да се срещне тази седмица със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, където двете страни са под все по-голям напън да понижат напрежението.

Само преди ден Курти разгласява фотоси в обществените медии, на които се вижда да стои до новите дронове.

„ Добавихме в арсенала на нашата войска дроновете TB-2 Bayraktar, които закупихме от Турция! ", сподели Курти в обявата.

„ Косово към този момент е по-безопасно и постоянно се гордее! “, добави той.

Правителството има за цел да трансформира своите Косовски сили за сигурност (КСС) в постоянна войска от 5000 души с 3000 резервисти.

Косовските сили извършват цивилен интервенции като гасене на пожари, неутрализиране на избухливи муниции и задачи за търсене и избавяне.

КФОР обаче остава най-голямата институция за сигурност в страната с 4500 бойци, предоставени от 27 съюзнически и партньорски страни.

Мироопазващите сили са ситуирани в Косово от края на войната от 1998-1999 година сред търсещите самостоятелност етнически албански партизани и сръбските сили.

Косово остава преобладаващо обитаемо с етнически албанци, само че в северните елементи покрай границата със Сърбия етническите сърби остават болшинството в няколко общини.

Северът остава разкъсван от разделения и интервали на вълнения, откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

Белград – дружно със своите основни съдружници Китай и Русия – отхвърли да признае независимостта на Косово.

Дронът Bayraktar TB-2 стана прочут предходната година с ролята си в най-ранните стадии на отбраната на Украйна против съветската инвазия и беше закупен от дузина военни сили по целия свят. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР