Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг

Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг ...

В Либия отново възобновиха военните действия.

Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг от столицата на Либия, заяви военният говорител на признатото от ООН Правителство на националното съгласие.
Мухамад Кунуну заяви, че регионите Салах ал Дин и Рамла на юг от столицата са били ударени от ракети, предаде БГНЕС.
Лоялните на Хафтар наемни войски, разположени в региона и дронове, управлявани от Обединените арабски емирства, прелетяха над Триполи, твърди Кунуну. Той каза, че правителствените сили са достатъчно силни да реагират на хафтарските милиции и призова хората, мигрирали от региона, да не се връщат по домовете си докато траят сблъсъците.
На 12 януари враждуващите страни в либийския конфликт обявиха прекратяване на огъня в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин и се събраха в понеделник в Москва, за да подпишат споразумение, насочено към прекратяване на военните действия и започване на политически диалог ,
След преговори в Москва, ръководителят на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж подписа споразумение за прекратяване на огъня късно в понеделник, но Хафтар замина за Либия рано във вторник, без да го подпише, след като поиска повече време да го обмисли. Хафтар де факто отказа, защото поиска съставяне на общо правителство и одобрението на състава му от либийския парламент, който всъщност работи в регион, контролиран от силите му.
Агила Салех Иса – говорител на прохафатарските сили заяви  днес, че "примирието в Либия е приключило и войната ще се възобнови".
Рано днес президентът на Турция Реджеп Ердоган определи действията на Халифа Хафтар в Москва като "бягство".

Източник: actualno.com