Силистра. През последните няколко години проектите за дуално образование показаха,

...
Силистра. През последните няколко години проектите за дуално образование показаха,
Коментари Харесай

Момчил Неков: Изграждането на гъвкави модели между бизнеса и образованието, съобразени с потребностите на икономиката, както и прогнозирането трябва да бъдат приоритетни

Силистра. „ През последните няколко години плановете за дуално обучение демонстрираха, че съдействието сред образованието и бизнеса е от основно значение за последователното внедряване на дуалната форма на образование у нас. Без директното присъединяване на бизнеса този развой няма по какъв начин да се случи. Споделям визията, че бизнесът и образованието би трябвало да носят споделена отговорност за образованието и развиването на фрагменти “. Това сподели евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков при откриването на Форум „ Образованието и бизнесът дружно за развиването на районите “ в Силистра, оповестиха от пресофиса на Момчил Неков . „ Радвам се, че днешният конгрес събра на едно място представители на образованието и на бизнеса в името на едно по-добро бъдеще за Силистра и района. Вярвам, че те би трябвало да работят дружно, ръка за ръка, с цел да се реализиран устойчиви резултати на локално и районно равнище. Когато всеки работи по настрана в своята си сфера и когато няма разговор и колаборация, мъчно могат да се реализиран осезаеми резултати “, съобщи Неков.
„ Специален фокус на днешното събите е подложен върху област Силистра и нейните характерни потребности във връзка с прогнозиране на потребностите на пазара на труда и на потребността от фрагменти в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект. Няма по какъв начин да не загатна, че аз имам специфичен сантимент към град Силистра, тъй като тук е моето отечество “, добави Момчил Неков.
Неков изнесе данни, че съгласно Европейски център за развиване на професионалното образование до 2025 година 49 % от всички нови работни места в Европейски Съюз ще изискват високо равнище на подготовка, 40 % — приблизително равнище на подготовка, а единствено 11 % - ниско равнище на подготовка или никакви квалификации.
В Европейски Съюз 40 % от работодателите изпитват компликации при намирането на чиновници с верни умения, в България 54% от българските работодатели имат този проблем.
В Европейски Съюз 66% от фирмите обезпечават образование за своите чиновници, до момента в който в България това вършат 31% от фирмите.
„ Статистиките приказват за противоречие сред фрагментите, които просветителната система възпроизвежда и това, което се търси на пазара. Този феномен визира както физическите лица, по този начин и предприятията, като основава дефицит на претенденти и надлежно безработица. В подтекста на тези данни една от главните рекомендации в резолюцията на Европарламента, по която работих, е да се обърне особено внимание на пограничните и отдалечените региони на Съюза, които са изправени пред характерни провокации що се отнася до несъответствията сред умения и претовареност “, сподели Неков.
Той добави, че построяването на гъвкави модели за взаимоотношение сред бизнеса и образованието, съобразени с потребностите на районната и локална стопанска система, както и прогнозирането по райони и общини би трябвало да бъдат предпочитани.
„ Завършилите Бакалавър и Магистър получават по-добро възнаграждение и това е тласък да се стремим към по-добро обучение “, съобщи по време на форума проф. Борислав Борисов, учител в Стопанска академия „ Д. А. Ценов, Свищов
Според него икономическото развиване на районите, даже и инфраструктурата оказват въздействие връху просветителната система. „ В Силистра образованието е незадоволително. То е застрашено от демографската рецесия “, сподели проф. Борисов.
Той показа малко положение на просветителната система в Силистренска област. През 2016 година делът на записаните в учебно заведение деца в V–VIII клас в региона понижава и към този момент е по-нисък от междинния за страната – 76,6% при 78,2% за страната. Дяловете на второгодниците и на отпадналите от главното и междинното обучение обаче не престават да са по-ниски от междинните за страната. Резултатите от зрелостните изпити в региона се покачват през 2017 година и Силистра към този момент не е региона с най-ниски оценки. Средният триумф от матурата по БЕЛ в област Силистра е 3,95 при 4,22 за страната. Близо двойно по-висок пък е делът на двойките в региона – 13,25% при 7,98% за страната. Учителите в региона се усилват, само че също остават под междинния за страната брой по отношение на учениците. Броят на студентите в региона пък понижава в унисон с трендовете в страната.
Данни за образованието в Силистра показа и Марин Ботев от РУО на МОН, Силистра.
Обучение по специалности има в 14 учебни заведения в Силистра. 64 % са в професионални гимназии, 22 % СУ с професионални паралелки и 14 % в СпУ „ Дръстър “ и ОбУ Иширково.
Учениците във всички форми на образование са 2603, от тях в дневна форма - 2144, задочна форма - 326 и независима форма - 133.
По време на форума беше показан план на изследване на публичното мнение, инициирано от Момчил Неков с поддръжката на Групата на българските социалисти в Екологичен потенциал „ Прогнозиране на бъдещите потребности от умения и фрагменти в Силистренска област за интервала 2018-2028 година “
„ Проучването ще обхване професионалния статус и настройки, уменията и претекстовете за трудова реализация на трудово дейното население от 16 до 45 години за Силистренска област, което да послужи като основа за прогнозиране на потребностите на пазара на труда “, съобщи проф. Михаил Мирчев, социолог и политолог.
„ Акцентът е върху потребността от по-добро взаимоотношение сред бизнеса и образованието, което може да понижи дефицитите в избрани професионални посоки и да насочи подготовката на експерти в сходство с опциите за реализация “, разяснява проф. Мирчев. „ Съществува огромна полярност в образованието в България. Много образовани, които напущат България, с цел да се осъществят и ниско образовани и малограмотни, които са в страната и работят нископлатена работа. Има полярност и в търсенето на фрагменти. Работодатели, които оферират работа на ниско образовани хора и ниско възнаграждение и работодатели, предлагащи работни оазиси – високи технологии, комфорт, високо възнаграждение “, съобщи проф. Мирчев.
„ Имам изключителни упования от това изследване, с цел да можем да разпространим модела и на други места в България “, сподели доцент Маруся Любчева, модератор на събитието.
„ Обезлюдяването на граничните региони е главен проблем в България и това главно визира Дунавския регион. Заплаха за националната сигурност е демографската рецесия и обезлюдяването на тези региони. За развиване на граничните региони съществена роля има образованието, а насочването на вложения, финансови и данъчни облекцения би имало подтикващ резултат за развиването на тези райони. “, сподели М-р доцент Даниел Манолев, катедра “Логистика на сигурността ” във факултет „ Общовойскови ” на НВУ „ В. Левски ”, гр. Велико Търново.
Проф. Венелин Терзиев, постоянен професор в Национален боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново и Русенски университет „ Ангел Кънчев “ приказва за опциите за по-добри работни места в граничните райони.
„ Взаимодействието сред бизнеса и образованието е в основата на развиването на уменията и компетентностите, нужни за всяка икономическа или обществена активност “,каза доцент Маруся Любчева, модератор на Форум „ Образованието и бизнесът дружно за развиването на районите “ в Силистра.
Според нея в множеството случаи бизнесът избира да получи „ подготвени “ фрагменти и не е
изключително въодушевен от това да финансира образованието.
В края на форума участниците одобриха финален документ, с който:
Препоръчват разработване на стратегически районни стопански цели за всеки регион;
Настояват за основаване на гъвкави модели за установяване на потребностите от нови умения и квалификация;
Препоръчват регулярно проучване на прогнозните потребности на бизнеса във всеки район ;
Предлагат изработването на инстнрументи за оценка на сходството на подготовката на експерти с условията на бизнеса;
Препоръчват адаптиране на националното законодателство в региона на сходството сред професионалната подготовка и професионалната реализация и основаването на целенасочени национални стратегии за превъзмогване на дефицитите в избрани професионалните посоки.
Настояват страната да поддържа и да обезпечава финансово просветителни структури в начинания за откриване на специалности в профилираните и професионалните гимназии, както и основаване на професионални колежи, отговарящи на потвърдени потребности от фрагменти в дефицитвни зони.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР