Силистра. Над 100 души бяха приети днес от омбудсмана Мая

...
Силистра. Над 100 души бяха приети днес от омбудсмана Мая
Коментари Харесай

Високите сметки за вода и ТИР-ове тормозят гражданите на Силистра, над 100 души се жалваха в приемните на Омбудсмана в областта

Силистра. Над 100 души бяха признати през днешния ден от омбудсмана Мая Манолова и екипа ѝ в мобилните приемни, проведени в седемте общини на Силистренска област - Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа, Силистра, Ситово и Тутракан. Мая Манолова се срещна с жителите в Областната администрация Силистра, а малко по-късно и в Община Дулово. Това оповестиха от пресофиса на Омбудсмана на Р България .
Един от главните проблеми на хората от района беше въпросът с прекосяването на тежкотоварни камиони, които паркират по улиците и блокират града, замърсяват околната среда и основават предпоставки за пътно-транспортни катастрофи. Сред другите проблеми бяха неизплатените пари на тютюнопроизводители от региона, проблеми с частни правосъдни реализатори и услугите на банки, ниското възнаграждение и неналичието на занаят и работа в района, както и недоволството от ВиК операторите.
„ Става дума за наредбите и методиките, с които боравят ВиК сдруженията и с порочната процедура да се събира такса за общо ползване ", обясни омбудсманът и добави, че още идната седмица ще провежда обществена полемика по казуса, в която ще вземат участие всички заинтригувани страни, тъй като това не е проблем единствено за Силистренско.
Пред Драматичен спектакъл „ Сава Доброплодни “ публичният бранител се срещна и с майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „ Системата ни убива! “, които я увериха, че няма да се откажат да отстояват правата си. Те подсетиха, че „ броячът отброява “ и няма да правят отстъпка от поставения от тях период - 1 октомври, когато народните представители би трябвало да стартират работа по трите закона – за хората с увреждания, за персоналната помощ и за обществените услуги. Пред тях омбудсманът акцентира, че работата по законопроектите върви прекомерно постепенно, защото два от законите е трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание до края на м. септември, а Законът за обществените услуги е стартиран от министър Петков едвам предходната седмица, освен това „ без да извади текст, с цел да стане ясно защо става въпрос “.
Според Манолова в този момент всичко зависи от волята на депутатите, които обаче по-скоро употребявали тематиката за политически нападки и подправено състрадание, тъй като досега нищо не е свършено.
По-късно националният омбудсман посети Социално-педагогически пансион „ Христо Ботев “ в с. Варненци, където се срещна с 22 деца, настанени там по Закона за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните. Тя ги почерпи с торта и им пожела сполучлива образователна година.
Манолова взе участие и в тържественото разкриване на новата образователна 2018/2019 година в най-старото учебно заведение в гр. Силистра - ОУ „ Отец Паисий “, където се образова 11-годишната Ния Атанасова, едно от девойките, дипломат на омбудсмана измежду децата. След това омбудсманът почете и началото на образователната година в Професионална гимназия по индустриални технологии „ Евлогий Георгиев “, част от учебните заведения, с които работи Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “ - сътрудник на институцията на омбудсмана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР