Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за

...
Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за
Коментари Харесай

Ангелкова с идеи за развитие на Силистренско като топ туристическа дестинация

Силистра има голям капацитет да е водеща дестинация, само че за промотирането й е нужна още доста работа. За да улесним направеното досега, ще предложим в града да има изнесен офис на организацията за ръководство на туристически регион „ Дунав “, в която влиза региона, както и на Техническия секретариат по Дунавската тактика, по чиято ос 3 България и Румъния са съкоординатори. Това съобщи в дунавския град министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на локалната власт и бизнеса. Тя благодари на кмета на общината доктор Юлиян Найденов за свършеното до момента и постигнатите растежи в осъществените нощувки и доходи от тях през 2018 година и през първите два месеца на актуалната година.

Предстои ни още доста работа, с цел да разпространяваме големия туристически капацитет на района, в който водещо е културно-историческото завещание. Две трети от общината е на територията на археологическия резерват „ Дуросторум-Дръстър-Силистра “, тук е една от първите патриаршии у нас, късноантичната римска гробница, неповторимият обект на ЮНЕСКО „ Сребърна “, напомни министърът. Силистра неслучайно е част от 8-те културно-исторически дестинации, които министерството сътвори - „ Столиците и градовете на българските царе и патриарси “, както и на една от 12-те винено-кулинарни дестинации – „ Добруджа и Северно Черноморие “, с цел да се промотира това благосъстояние. Това дава извънредно сериозна поръчка туризмът да е движеща мощ на локалната стопанска система, да подкрепяме труда на хората и да основава работни места за реализация на младите, посочи министър Ангелкова.

За да улесни работата на бизнеса, Министерството на туризма работи интензивно за понижаване на административната тежест, което е основен приоритет. С измененията в Закона за туризма към този момент отпаднаха 19 типа документи. Днес за публично разискване бяха оповестени и измененията в Наредбата за категоризация не местата за настаняване, където се облекчават някои от условията. Дава се алтернатива за потребление на цифрови и други нови софтуерни решения, в това число за оборудването. Поискахме от МОН специалностите екскурзовод и планински лидер да са контролирани, заяви още министър Ангелкова.

Тя предложения участниците в срещата да участват на огромния конгрес за вложенията в туризма, който министерството провежда в края на този месец в Слънчев бряг. Вече са удостоверили присъединяване водещи хотелски вериги и туроператори, обхващащи с активността си над 35 страни, както и основни капиталови фондове. Министерството започва и втори стадий на Картата за вложения в туризма, с цел да насърчи всички жизнеспособни планове – както общински, по този начин и частни, сподели още тя. В Слънчев бряг ще участва и доста огромен капиталов фонд от Китай, а е известно, че Силистра има положителни партньорски връзки с тази страна и с Япония, което е огромно преимущество.

Министър Ангелкова анонсира още, че до края на годината са планувани още двустранни конгреси, каквито бяха извършени през последните месеци с бизнесмени и районни ръководители от Русия. Имаме концепция да организираме и кръгла маса с представители на немския пазар в Силистра и сме уверени, че тя ще разпространява опциите на локалния туризъм. Силистра е част и от акцията на министерството за поощряване на вътрешния туризъм „ Естествено в България “, разчитаме на нейната разпоредителност и благоприятни условия за разнообразни типове туризъм, заключи министър Ангелкова.

В срещата участваха също регионалният шеф на Силистра Ивелин Статев и ръководителят на Общинския съвет в града доктор Мария Димитрова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР