Сили на талибаните настъпват към три големи града в южната

...
Сили на талибаните настъпват към три големи града в южната
Коментари Харесай

Водят се ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

Сили на талибаните настъпват към три огромни града в южната и западната част на Афганистан, заяви Би Би Си. Техни бойци към този момент са в покрайнините на Херат, Лашкар Гах и Кандахар и водят яростни боеве с държавните войски. Настъплението им против позиции на афганистанската войска стартира с изтеглянето на американските сили от страната.

Според разнообразни оценки, в този момент талибаните управляват към 50% от територията на страната (самите те настояват, че към този момент са завзели 80% от Афганистан), само че до момента не са завладяли нито един от огромните градове.

Според депутата от афганистанския парламент Гул Ахмад Камин, има действителна заплаха талибаните да завладяват Кандахар и те даже възнамеряват да го трансфорат в своя краткотрайна столица. По думите му, в този град не е имало толкоз яростни боеве от 20 години.
 Правителството на Афганистан стопира настъплението на талибаните с комендантски час
Правителството на Афганистан стопира настъплението на талибаните с комендантски час

Комендантският час важи в 31 от 34-те провинции на страната

Талибаните нападат по едно и също време от няколко страни и в случай че съумеят да обхванат във вътрешността му, армията няма да може да използва против тях тежко въоръжение, с цел да избегне жертви измежду мирното население. В бежанските лагери в Кандахар в този момент живеят към 11 хиляди фамилии.

Ако градът падне, държавното управление ще изгуби контрола над още пет-шест провинции в югозападната част на страната.

Изостря се напрежението и в Херат, в северозападната част на Афганистан. Съобщава се, че талибаните са проникнали от юг и към този момент се водят сражения минимум на пет места.

Американските Военновъздушни сили нанасят въздушни удари против нападателите. Правителствените сили са съумели да си върнат контрола над летището.
 Съединени американски щати с въздушни удари в помощ на афганистанските сили
Съединени американски щати с въздушни удари в помощ на афганистанските сили

Ударени са талибани в покрайнините на Кандахар

Очевидци описват, че доста локалните поданици също вземат оръжие и се борят с талибаните. Полевият пълководец на муджахидините Исмаил Хан, който е воювал против руските войски при нахлуването им в Афганистан през предишния век, е провел опълчение, с цел да помогне за отбраната на града.

В столицата на провинция Хелманд - Лашкар Гах, талибаните са достигнали на 100 метра от постройката на локалното държавно управление. В петък те също се приближиха до институцията, само че армията съумя да ги отблъсне.

Специалният дипломат на Европейския съюз в Афганистан Томас Никласон съобщи пред Би Би Си, че спорът ще се разгаря и че талибаните се стремят да възстановят своя " ислямски емират ".
 Столтенберг даде обещание поддръжката на НАТО за Афганистан да продължи
Столтенберг даде обещание поддръжката на НАТО за Афганистан да продължи

С финансиране, гражданско наличие и образование отвън страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР