Силен вятър, пороен дъжд и градушка се изсипаха над Долна

...
Силен вятър, пороен дъжд и градушка се изсипаха над Долна
Коментари Харесай

Небесно бедствие унищожи посеви в долното течение на река Янтра

Силен вятър, проливен дъжд и градушка се изсипаха над Долна Студена и Ценово на 16 май към 21,30 ч. „ Природната буря унищожи близо 80% от посевите с есенници, пролетни култури, овощни градини и лозови масиви на стотици декари в землището на селото “, показа кметът на Долна Студена Николай Стойчев. За по-малко от половин час се изсипаха близо 40 литра дъжд на квадратен метър. Интензивният дъжд бе придружен с градушка, достигаща размерите на лешник. Леденото злополучие продължи почти петнадесет минути.
Днес рано сутринта стопаните откриха, че по нивите са останали да стърчат единствено стръкове от стеблата на слънчоглед и царевица. Движението на коли по два пътни сектора в общината беше затруднено, тъй като се образуваха съществени наноси от тиня и камъни. Със профилирана техника разчистването им стартира рано заран на 17 май. Почти до обяд в канавките можеше към момента да се види част от ледената маса. В продължение на няколко километра по пътя Обретеник-Ценово се образуваха кални коловози. За водачите най-сериозното затруднение беше преди входа на Ценово. Кална маса и камъни се свлякоха по пътя сред селата Долна Студена и Ботров.
От общинската администрация в Ценово сигнализираха регионалния шеф на Русенска област за обстановката и чакат комисия от Областна дирекция „ Земеделие и гори “ да направи оглед и оценка на вредите, с цел да се компенсират земеделските производители. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР