Силен тътен озвучава село Бисер в утрото на 6 февруари

...
Силен тътен озвучава село Бисер в утрото на 6 февруари
Коментари Харесай

Поглед от Бисер: 10 години след потопа

Силен екот озвучава село Бисер в утрото на 6 февруари 2012 година За някои звукът е от преминаващ трен, а мнозина в началото даже не го виждат, тъй като работният ден в селото към този момент е почнал.
Още по темата
Часът е 8:10, когато стената на язовир " Иваново ", намиращ се на 10 километра от селото, се скъсва. Тръгва 3-метрова приливна вълна, която няколко минути по-късно връхлита Бисер. Макар от Харманли да е подаден сигнал за зародилата обстановка, време за евакуация няма.

Стихията взема живота на 11 души. 10 от тях се удавят, а един издъхва от инфаркт при гледката. За секунди са унищожени над 50 къщи. Над 100 са под вода. Хората под паника се катерят по покривите. Вълната удавя стотици животни. Огромна част от селото се трансформира в руини.

Първа на помощ се отзовава армията с хеликоптери, изхвърчали от авиобаза " Крумово ". Към този миг село Бисер е откъснато от света. Пилотите летят с риск за живота си. Хеликоптерите са с изчезнала система срещу обледяване на витлата, а температурите са към нулата. Акцията съумява да избави живота на хора, чиято кола е завлечена от бурната вода.

 Въпреки метеорологични условия и ниска видимост водачите доближават първи потопеното село
Въпреки метеорологични условия и ниска видимост водачите доближават първи потопеното село
Снимка: Министерство на отбраната

Мобилизирани са избавителни екипи с лодки и водолази. Гражданска отбрана стартира избавителна акция, само че прииждащите води към този момент са потопили един от 9-тонните й камиони.

В края на деня става явен броят на починалите и цялостния мащаб на злополуката, връхлетяла селото.

Впоследствие огромна дарителска акция събира над 3 милиона лв.. Още през същата година са издигнати 34 къщи. Обновени са и учебното заведение, здравната работа и църквата, които не са потърпевши от наводнението.

Десет години след нещастието следите от наводнението към момента не са избледнели.

10 години по-късно

" Стават доста бедствия. Тогава имахме шанс, че на фокус бе нашето. Помогна се въпреки всичко на хората, само че в случай че беше станало и друго нещо, надали щеше да е по този начин ", споделя млад мъж, приближаващ при своята майка и татко.

Близо до локалния магазин различен прибавя: " Подобно злополучие към този момент няма по какъв начин да стане. Язовира го няма. Колкото ще да вали, отново няма да залее селото ".

 Водата унищожила огромна част от кирпичените къщи в селото
Водата унищожила огромна част от кирпичените къщи в селото
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Думите му най-вероятно са правилни и село Бисер надали ще се сблъска с сходно злополучие. Въпреки това към река Бисерска има построени няколко микроязовира, сходни на несъществуващия към този момент " Иваново ". Именно скъсването на стената му води до нещастието преди 10 година

Случаят с язовира е индикативен. Девет години преди наводнението стартират разногласия за стопанисването му. Лошото положение на стената е известно от 2006 година, а през 2009-а страната е известена от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури за зародил теч. Мерки обаче не са взети.

Непосредствено след нещастието излиза наяве, че страната даже не разполага с указател на всички микроязовири. Това води до административни ограничения. Контролът над всички язовири в страната е трансфериран към държавното дружество " Язовири и каскади ". Остава отворен въпросът дали с изключение на административните са взети и други ограничения.

На пръв взор дистанцията на времето е притъпила спомените на локалните. В Бисер не мислят да вършат обща панахида или курбан за починалите. Липсва монумент. Причина за това обаче не са само миналите години.

Селото - актуализирано и разграничено

Още с влизането Бисер прави усещане на друго село. Много от къщите са нови, а основната улица припомня на градска.



Помощите от Европейски Съюз, страната и дарителската акция осигуриха построяването на 34 нови къщи. Повечето от тях към момента наподобяват непокътнати. Средствата обаче не стигат за всички. Около 20 къщи остават разрушени. Това разединява селото.

 Новите къщи в село Бисер към този момент не са толкоз
Новите къщи в село Бисер към този момент не са толкоз "нови "
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

" Помогна се на всеки, който живее тук. Неоправени останаха къщите само на хората, които идваха няколко пъти годишно и на процедура към този момент имаха различен дом. Това са разумни цели ", изяснява гражданин на Бисер, чиято къща е от новопостроените.

Обиколихме селото няколко пъти, само че не успяхме да намерим притежател с невъзстановен парцел. Обезлюдени къщи обаче има. Именно изоставените постройки и празните дворове пазят жив загатна за наводнението.



В част от тях се вижда, че са живели хора най-малко до 2014 година, като някои даже са измазвали наводнения си първи етаж. В други загатна за човешко наличие е изцяло премахнат.

Една от най-интересните изоставени къщи принадлежи на капитан от Българска народна армия. По думите на локалните обаче тя е потърпевша малко от наводнението и е била потънала в давност доста преди него.

" Злобата, алчността, завистта и омразата върлуват във всички, тъй като на едните, когато строиш, ти ставаш майка, а на другите - мащеха ", с мъка споделя преди време един от потърпевшите бисерчани.

 Водната буря и демографския срив са поставили отпечатъка си върху селото, което напълно до неотдавна е било дом на над 1000 индивида
Водната буря и демографския срив са поставили отпечатъка си върху селото, което напълно до неотдавна е било дом на над 1000 индивида
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дела до безспир

За нещастието, породена от безстопанствеността на язовира, и до през днешния ден няма наказани. Макар сигналите да идват при съответните институции години преди скъсването на стената, отговорни няма. Делата се проточват, а съдът към момента обяснява чия благосъстоятелност е бил водоемът.

В юридическите разногласия влизат община Харманли, регионалната администрация на Хасково и Министерство на защитата. Делото е формирано от над 12 000 страници, съдържащи разпитите на над 600 очевидеца, както и голям брой експертизи и оценки.

В началото на 2022 година Хасковският областен съд връща делото за ново разглеждане след митинг на прокуратурата. Преди това процесът е прибързано преустановен заради голям брой нарушавания.

Обвинението е за причиняване на наводняване с жертви по несъобразителност. На подсъдимата пейка е някогашният регионален шеф на Хасково Ирена Узунова. Тя е упрекната от прокуратурата, че в качеството си на длъжностно лице не е изпълнила отговорностите си за обмисляне на отбрана при бедствия и не е провела превантивни ограничения.

 Никой не реагира на сигналите за неприятното положение на язовира
Никой не реагира на сигналите за неприятното положение на язовира
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Мнозинството от наследници на починалите обаче са на страната на Узунова. По думите им подсъдимата не е виновна за нещастието.

" В обвинителния акт няма ясно изразено какво като регионален шеф е следвало да върша и не съм направила, поради което да ми е повдигнато обвиняване ", разяснява Узунова.

През пролетта на 2018 година над 30 от потърпевшите бисерчани завеждат цивилен каузи против община Харманли и Министерството на защитата.

Бившият кмет на Харманли Михаил Лисков отхвърля виновност с претекста, че язовир " Иваново " е бил благосъстоятелност на Министерството на защитата.

" Общината е нямало по какъв начин да предотврати случилото се ", разяснява Лисков. Той обаче е бил измежду осведомените за неприятното положение на стената преди наводнението в Бисер да стане факт.

От Министерство на защитата отвръщат, че язовир " Иваново " не им е бил предоставян за стопанисване и ръководство.

 Изоставените къщи на село Бисер пазят жива историята на селото
Изоставените къщи на село Бисер пазят жива историята на селото
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

" Истината е, че МО в никакъв случай не е било притежател на язовира, а единствено на земята под него ", разяснява преди време някогашният боен министър Аню Ангелов.

От държавния списък се вижда, че първичен притежател на язовира е ТКЗС-Славяново, а по-късно ТКЗС-Иваново. По думите на военните има огромна разлика в това да си притежател на земя и на язовир. През 1995 година влиза в действие смяна в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съгласно която язовирите на някогашните ТКЗС-та стават общински. Тезата на Министерство на защитата се удостоверява и от признатия през 2000 година Закон за водите. Според него " Публична общинска благосъстоятелност са: водностопанските системи и уреди на територията на общината като се изключи тези, които са включени в имуществото на търговски сдружения. "

В началото на тази година движимостите лица по делото не се явиха на чуване и то още веднъж бе отсрочено.

 Никой не желае да поеме отговорността за нещастието
Никой не желае да поеме отговорността за нещастието
Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Така " прехвърлянето на топката " продължава 10 години след наводнението. Никой не желае да поеме отговорност за безстопанствеността. Виновни няма. Няма и изгледи делата да приключат скоро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР