Сигурост по пътищата и изкуствен интелект Обикновено като се заговори

...
Сигурост по пътищата и изкуствен интелект Обикновено като се заговори
Коментари Харесай

Може ли изкуственият интелект да подобри сигурността на пътя

Сигурост по пътищата и изкуствен интелект

Обикновено като се заприказва за пътища и изкуствен интелект, незабавно ви изниква визията за самостоятелните коли. И ще сте прави, че това е най- разумното приложение на изкуствения разсъдък. Това показват и експертите по време на полемика на интернационалните специалисти в региона на изкуствения разсъдък. Но с ангажимента, че по пътища към момента не са тръгнали всеобщо самостоятелните коли. Експертите не престават диалозите по какъв начин да се усъвършенства сигурността на пътя, с цел да се реализира задачата, сложена от Световната здравна организация и Организация на обединените нации до 2030-та година минимум 50% от смъртните случаи по пътищата и пострадвания да са предотвратими.

" Събирайки данни от камерите, ние можем към този момент да изградим доста точни карти на околната среда. А тренираният върху тях изкуствен интелект е основата на тази сигурност. Нашата позиция е, че редуцирането на случаите е допустимо даже и с наличните в този момент датчици и технологии. И то може да бъде осъществено доста преди необятното да се разпространят самостоятелните коли. Това може да стане с вярното използване на системите за помощ при шофиране. Подобни системи би трябвало да се популяризират необятно. За да се случи това, би трябвало да има законодателство ", споделя Джесика Труонг. Тя е от английска фондация, чиято цел да постави завършек на смъртните случаи по пътищата.

Технологиите по този начин или другояче ги има, само че даже и в този момент те не са стандарт

" Автономното спешно прекъсване, електронният надзор на стабилността, умни системи за скорост. Тези технологии в този момент са на пазара, само че не по този начин всеобщо. Едно изследване сподели неотдавна, че в случай че има регулация за по-високи стандарти за автомобилната сигурност, въвеждането на самите технологии ще отнеме близо 30 години. И то за 95% от употребяваните коли. Затова считам, че в случай че желаеме да реализираме по-бързо задачите си да няма жертви на пътя, е нужно да желаяме още в този момент автомобилните производители да създадат тези системи стандарт. За да усетим даже и към 2030-та година разликата. Другото терзание е, че в множеството разрастващи се страни, стандартите за сигурност на пътя даже не отговорят на изискванията. Ние имаме план, който се споделя „ Спрете злополуката! " в сходни страни. Чрез него подтикваме потреблението антиблокиращата система на спирачките на моторите. Посланието, което се опитваме да прокараме, е че даже и използването на изкуствен интелект да звучи секси, би трябвало да обърнем внимание и на използването на технологиите, които съществуват.

Как оказва помощ изкуственият разсъдък

И въпреки всичко изкуственият разсъдък оказва помощ. Примерът е от Кения. Там няма общ телефон за незабавни повиквания. Всъщност 95% от африканския континент няма построена система за незабавни повиквания, споделя Кейтлин Долкарт от компанията „ Флейър ". Но пък консолидираното на познати технологии и малко помощ от изкуствения разсъдък е избавило живота на 5000 души предходната година. Като системата е свела времето за идване на колата за спешна помощ от три часа на две минути.

" Така системата е съизмерима с тази в Чикаго, моят роден град. Системата от GPS- и в колата за спешна помощ и мобилни приложения беше интегрирана в облачна услуга. Данните от която отиват в център. Хората там виждат коя е най-близката кола за спешна помощ и я изпращат. Когато анализирахме данните, се оказа, че казусът е бил не дефицит на коли за спешна помощ, а времето, за което е трябвало да се придвижи. Чрез изкуствения разсъдък усъвършенствахме системата. Той направи карта от хилядите и милионите данни. Така даже знаем къде най-често се случват случаите. Знаем и кога на деня се случват най-често. Благодарение на обработените от изкуствения разсъдък данни, разположихме по-адекватно колите за спешна помощ в регионите, с цел да могат да доближават по-бързо до хората. Другото, по което работим в този момент, е автоматизираното уведомяване за случай. Стандарт, който се постанова в някои страни. В Кения колите нямат такава автоматизирана система за засичане на удара при злополука. Няма и по какъв начин автоматизирано да получим позвъняване за проблем. Затова интегрирахме GPS устройства в колите, цифрови SOS бутони. Което понижи със седем минути времето за реакция при случай ", споделя още Джесика Труонг.

Изкуственият разсъдък оказал помощ и за маркиране на конфликтни точки за велосипедисти в английския град Бирмингам. Компанията на Филип Макаклийс конфигурирала във фаровете на няколко десетки колелета сензори. Които следили освен държанието на велосипедиста, а и ситуацията на пътя. Сензорите подавали данни 800 пъти в секунда. И по този начин се получила картината на рисковите места за велосипедистите в Бирмингам.

Анализ на данни в интерес на сигурността

За няколко месеца ние събрахме данни от близо 42 хиляди километра, изминати от колела в Бирмингам. Имахме извънредно огромно количество от данни, които можеха да бъдат оценени единствено с изкуствен интелект. Той изнесе товара, анализирайки близо 798 милиона единици данни. От тези данни можехме да кажем дали колелото е употребявано от новак, който ползва много по-резки придвижвания върху системите на велосипеда. Или от умел лидер, който обмисля по-добре своите дейности по отношение на обстановката на. Отчитаме по кое време колелото прави завой, дали е на кръгово кръстовище, промушва се през трафика или следва автомобил. Така видяхме къде са най-опасните региони за велосипедистите, къде са конфликтните точки. А изкуственият разсъдък може да направи по този начин, че тези осветителни тела да мигат по-ярко или по-интензивно, за бъде велосипедистът по - добре видим ", споделя специалистът.

Нужди са повече данни, споделят експертите. Защото изкуственият разсъдък работи с данните. 50 % от съдбовните произшествия, регистрирани от СЗО, влизат в формалната статистика. В държаните с ниски приходи този % е 17. Затова разбори предлага дигитализирането на полицейските досиета, обучаването на изкуствения разсъдък, включването в обучителния развой и на съществуващите системи за наблюдаване. Както и други ограничения. За да може да се изградят пилотни системи от данни за случаите, разбори за рисковите места на пътя и същността на злополуките. Това, споделят експертите, е методът да се покаже кои ограничения работят и какво е нужно да се направи, с цел да няма починали по пътя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР