Сигурността на енергийните доставки и създаване на конкурентни цени са

...
Сигурността на енергийните доставки и създаване на конкурентни цени са
Коментари Харесай

Петкова: Изпълнихме поставените цели за европредседателството

Сигурността на енергийните доставки и основаване на конкурентни цени са главните цели на българското държавно управление. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на интернационален стопански конгрес в Пловдив, съобщи БГНЕС.
Пред делегатите на форума Петкова съобщи, че страната ни сполучливо е постигнала всички набелязани цели в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Министърът не скри, че в избрани моменти е била обезпокоена за българския триумф предвид на провеждащите се диспути в Брюксел по обособените тематики.
Една от тематиките по време на нашето председателство е контрактуваното нарастване на каузи на ВЕИ за обособените страни. В момента Европейска комисия изисква всяка страна членка да добива 20% зелена сила, като след 2030 година този дял ще доближи 32 %.
Другият триумф, по думите на Петкова, е измененията, свързани с енергийната успеваемост.
БГНЕС напомня, че на 20 юни след продължителни договаряния с екипите на Европейския парламент и Европейската комисия, бяха реализирани съглашения по последните две законодателни оферти от пакета " Чиста сила за всички европейци ", които се преглеждат по време на първото българско председателство – за изменение на директивата за енергийната успеваемост и регламента за ръководство на Енергийния съюз. Междувременно отрасловото министерство и Комитетът на финансовия механизъм подписаха в Бургас съглашение за 32 млн. евро. Средствата са обезпечени от три страни-донори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и ще са ориентирани за енергийна успеваемост на жилищни и административни здания.
На форума министърът на енергетиката означи, че значим триумф за страната е стартът на строителството на газовата връзка България-Гърция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР