Сигурността на близо един милиард души в Европа и Северна

...
Сигурността на близо един милиард души в Европа и Северна
Коментари Харесай

НАТО: Русия застрашава сигурността на подводната инфраструктура


Сигурността на близо един милиард души в Европа и Северна Америка е изложена на риск от опитите на Русия да се възползва от високата накърнимост на подводната ни инфраструктура, в това число вятърни паркове, тръбопроводи и електрически кабели, предизвести пълководец на НАТО.

Вицеадмирал Дидие Малетер, заместник-командващ на Съюзното военноморско командване на НАТО, съобщи, че мрежата от подводни кабели и тръби, от които зависят електричеството и връзките в Европа, не е построена по този начин, че да издържи на " хибридната война ", водена от Москва и други съперници на НАТО, заяви " Гардиън ".

" Знаем, че руснаците водят хибридна война под водата, с цел да нарушат европейската стопанска система, посредством кабели, интернет връзки, тръбопроводи. Цялата ни стопанска система под морето е изложена на риск ", сподели той и добави, че НАТО " не е наивна " и " работи дружно " по въпроса.

Предупреждението на вицеадмирала последва два случая в Балтийско море през последната година и половина - саботажът на " Северен поток " през септември 2022 година, а по-късно и на " Балтийския конектор " през октомври предходната година. Въпреки обширните интернационалните следствия и двата случая остават " неразрешени ".

Присъединяването на Финландия към флота на НАТО през предходната година, а неотдавна и на Швеция, която стана пълновръстен член на НАТО през март, е от изключително значение за отбраната на Балтийско море и Арктика.

" Опитът на Швеция " неотложно ще усили способността на НАТО да открива и възпира всяка районна експанзия. Когато приказваме за експанзия, явно имаме поради Русия ", уточни Малетер. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР