Сигурността, която приемахме за даденост, вече я няма, казва Христос

...
Сигурността, която приемахме за даденост, вече я няма, казва Христос
Коментари Харесай

Рестарт? Не, очаква ни нов старт!

Сигурността, която приемахме за даденост, към този момент я няма, споделя Христос Харпантидис, ръководещ шеф за Югоизточна Европа, „ Филип Морис Интернешънъл ” (ФМИ). Той бе измежду лекторите на провелия се през юни Икономически конгрес в Делфи. Известен още като Балканския Давос, това е един от най-големите стопански конгреси в Югоизточна Европа с интернационалните лектори и световно влияние. Под надпис „ На идващия ден ” тази година конференцията събра над 40 политически и стопански водачи и специалисти от целия свят, които обмениха хрумвания за въздействието на пандемията върху бъдещето на стопанските системи и обществото

- Г-н Харпантидис, какви са изводите от Балканския Давос?

- Тази година форумът в Делфи се организира виртуално, само че макар дистанцията сред участници и лектори обмяната на хрумвания и взаимоотношенията бяха толкоз динамични, колкото и в случай че се организираше онлайн. Това, което изкристализира като главен претекст в полемиките, бе, че „ несигурността е единственото несъмнено ” за всички, на всички места – страните, фирмите, хората. Пандемията потвърди, че сигурността, която приемахме за даденост, към този момент я няма. Трябва да се приспособяваме към новата действителност и да се възползваме от нея. Трябва да надграждаме въз основа на сложните уроци, които научихме от тази невиждана международна рецесия. Следователно не става дума за рестарт. Очаква ни нов старт в неповторимия подтекст на света след пандемията. Това изисква да се даде нова формулировка за метода, по който фирмите ще работят за своето бъдещо стабилно развиване. Като компания, чиято визия за бъдеще без пушек има универсална стойност, ние се опитахме да допринесем интензивно в този конгрес за по-широка полемика по разнообразни тематики: за доверието, науката, нововъведенията, прозрачността, приобщаването, откровените старания за съдействие в интерес на обществото. Светът е един, светът е отворен и всички сме свързани. Безрезервното доверие в науката и научните данни, без предубеждения или изключения, е от определящо значение за общото богатство. Трябва да продължим да се доверяваме на учените, както го направихме в пика на рецесията, и да носим науката в мозъка си, а съдействието – в сърцата си. Това е пътят към едно по-добро бъдеще за всички ни.

- Бизнесът трябваше да прояви изключителна еластичност, с цел да се приспособява бързо към новата обстановка. Как мина този развой за вашата компания?

- Никой не може да каже, че е бил квалифициран за тази рецесия. През последните три години „ Филип Морис Интернешънъл ” работи интензивно по цифровата си промяна, което ни даде известно преимущество, когато се наложи незабавно да се приспособяваме и реорганизираме поради рецесията. Цялата компания укрепи главната си цифрова инфраструктура, с цел да може да поддържа връзка с пълнолетните си консуматори по света. Това не значи, че плавах­ме в спокойни води. Трябваше да изградим инфраструктурата на компанията по този начин, че бързо да се пригодим към новите потребности. Времената постановиха незабавна актуализация на нашия бизнес проект, прибавяне на нови цифрови принадлежности и намиране на новаторски решения. Ние към този момент се подготвяхме да тръгнем в тази посока, само че пандемията ни приближи още повече до тази нова действителност, в която цифровият и физическият свят се сближават и основават прекарвания от нов тип. Да, пандемията сигурно бе най-тежкият тест за издръжливостта на нашата екосистема и действия, през който успяхме да преминем. Най-важ­ното е, че нашата еластичност ни разреши да разработим и въведем процедури и решения, които ще продължим да прилагаме и в бъдеще.

- Отрази ли се световната пауза на производствата ви?

- Да запазим непрекъснатост в бизнес процесите и производството бе от основно значение. Създадохме условия за безпрепятствена работа на най-важните звена в организацията. Това разреши хората във фабриките да продължат работа при безвредни условия на труд, без спирания, тъй че да посрещнем потребностите на вътрешния и външния пазар. Трябваше да приспособяваме метода си на работа, като прилагаме редом доста решения и нови способи за подкрепяне по цялата верига на доставки, тъй че да осигурим безпрепятственото продължение на всички наши интервенции. За тази цел изготвихме разнообразни разновидности на нашия проект за непрекъснатост на активността, тъй че да подсигуряваме наличия както на първични материали, по този начин и на крайни артикули. Наред с това успяхме да предоставим нужната грижа за потребителите ни от разстояние, като се стараехме да поддържаме същото високо равнище на потребителското обслужване в цифровите канали.

- Какви бяха вашите проекти за деяние и политики към чиновниците и сътрудниците ви в спешния интервал?

- Приоритет беше обезпечаването на сигурност и сигурност на чиновниците ни. Постигнахме го, като се ангажирахме със сигурността на работното им място, оказахме поддръжка и проявихме схващане към компликациите, с които всички се сблъскваме в тази рецесия. Незабавно въведохме строги противоепидемични ограничения. Информирахме и обучих­ме чиновниците си за новите процеси и механизми, тъй че да могат незабавно да стартират да работят дейно през цифровите платформи и канали за връзка и работа от разстояние.

- Как очаквате да се промени бизнесът ви след последователното отваряне на страни и стопански системи?

- Единственото, което е ясно, е, че след пандемията светът ще бъде друг. И че несигурността, подбудена от такива рецесии, ще продължи да се отразява на основни сфери от бизнеса. Важното сега е да се направи спокойна и вярна оценка на поуките, които извлякохме от ръководството на рецесията с COVOD-19. Само по този начин можем да се възползваме най-добре от всички нови принадлежности и практики, които сме възприели. Продължаването на цифровата промяна на нашите действия, вложенията в редица цифрови канали за даване на грижа и подпомагане на потребителите ни и увеличената поддръжка за нашата екосистема и сътрудници (чрез обогатяване на софтуерното им съоръжение и по-активно обучение) остават наш приоритет през идващите години. Запазваме и уговорката да бъдем част от решенията на значимите проблеми в обществото. И продължаваме да следваме нашата визия за създаване на бъдеще без пушек.

Ирина Велева. Интервюто е от новия брой на списание " Мениджър ", оповестено с поддръжката на „ Филип Морис България ”

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР