Сигурността е тема, която не бива да се пренебрегва, а

...
Сигурността е тема, която не бива да се пренебрегва, а
Коментари Харесай

Автономните автомобили може да се превърнат в ново оръжие за терористите

Сигурността е тематика, която не трябва да се подценява, а през последната година-две станахме очевидци на прекомерно доста офанзиви против почтени жители с моторни транспортни средства. А в този момент към листата с рискове ще би трябвало да прибавим и задаващия се взрив на самостоятелни коли.

Това е мнението на изпълнителния шеф на Blackberry. Джон Чен предизвестява, че самостоятелните коли може да бъдат хакнати и превърнати в „ заредени оръжия”. Технологичната компания създава технологии за самостоятелно ръководство взаимно с китайската търсачка Baidu, само че счита заплахата за доста сериозна.

Говорейки пред The Telegraph, Чен декларира, че този вид коли разчита на повече линии кодове от елементарен изтребител, което дава на хакерите огромни благоприятни условия да хакнат автомобила и да провокират хаос.

“Един автомобил може елементарно да бъде инфектиран с вируси, което безусловно го трансформира в заредено оръжие. Сами може да си визиите защо може да послужи той.”

“Мога да направя кола, която считам, че ще е на 90% устойчива на вируси. Но излезе ли на улицата, тези условия би трябвало да се ревизират постоянно,” разяснява Чен.

Blackberry не счита, че самостоятелните коли ще могат да излязат на улиците най-малко в идващите пет години, без значение от изказванията на други софтуерни колоси, че това ще стане по-рано. Според Чен, към момента има доста провокации за решение, с цел да могат самостоятелните коли да излязат всеобщо по улиците.

Освен компликациите, които следва да бъдат решени по отношение на сигурността и регулациите, Чен счита, че съществени компликации ще срещнат също застрахователните компании и законодателните органи, тъй като ще би трябвало да се реши въпросът за отговорността при положение на случай.

Купуваш апартамент в Китай, подаряват ти BMW

„ Дизелгейт ли”? VW е на път към следващ връх

iNEXT е платформата на бъдещето на BMW Group
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР