Сигурно всеки стопанин си е задавал поне веднъж въпроса защо

...
Сигурно всеки стопанин си е задавал поне веднъж въпроса защо
Коментари Харесай

Защо кучето си чеше ушите?

Сигурно всеки собственик си е задавал най-малко един път въпроса за какво си чешат кучетата ушите. Разбира се, незабавно бързаме да отбележим, че тук не приказваме за физиологично почесване, а в случай че забележите, че кучето ви прави това повече от нормалното. В този случай обезателно би трябвало да обърнете изключително внимание на казуса.

Причините за упорито чесане на ушите при кучета могат да са разнообразни.

Алергия

Това може да е провокирано в резултата на някакъв алерген. Вследствие на него може да се получи оток на ушния канал, зачервяване и сърбеж при куче. В този случай могат да се развият патогенните микроорганизми върху сензитивната лигавица и да изострят казуса.

Паразитен отит

Обикновено се предизвиква от микроскопични кърлежи от рода Otodectes, заради което се назовава отодектоза. Протича като инфектиране и с обособяване на кафяв ексудат. Кучето изпитва мощен сърбеж, като постоянно може да е до кръв. Така може да възникне и вторична зараза, което също е доста рисково.

Бактериален отит

 Кучето си чеше ушите?

Появява се в резултат на патогенни микроби. Най-честите признаци са гноясал или серозен ексудат от ухото на кучето. Също по този начин се вижда болежка, сърбеж, дискомфорт на мястото, повишение на температурата (общата или локалната) на питомеца. В този случай кучето ви може да държи главата си наведена на страната на болното ухо, защото по този начин се понижава налягане и се притъпява малко болката.

Попадане на непознато тяло

Отново може да се появи неконтролируем сърбеж и по този начин кучето да се пробва да отстрани непознатото тяло от ухото си.

Травми

Порязванията, драскотините или хематомите на ушната мида могат също да са съпроводени с болежка и сърбеж.

Какво да вършиме, в случай че кучето си чеше ушите?

На първо място, не трябва да се занимавате със самолечение или да търсите отговорите във конгреси. Неправилно подбраната медикаментозна терапия може освен да не помогне, само че и да усложни казуса. Освен това е допустимо по този метод здравословния проблем да стане продължителен, а той се лекува доста по-сложно и постепенно. Единственото вярно решение в този случай е да потърсите профилирана помощ във ветеринарна клиника.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР