Сигурно всеки, който не е на плажа и вниманието му

...
Сигурно всеки, който не е на плажа и вниманието му
Коментари Харесай

Бенчо бре, чети!

Сигурно всеки, който не е на плажа и вниманието му не е ориентирано към това да се опази от изгаряне, към този момент е наблюдавал аспекти от интервенцията, при която бе разрушена групата на Димитър Желязков-Митьо Очите. Най-любопитните елементи обаче се разкриха, когато Желязков бе задържан в Истанбул и се разбра, че е бил в компанията на някогашен народен представител от Движение за права и свободи и сегашен общински консултант и заместник-председател на общинския съвет от Българска социалистическа партия в Бургас, разяснява Ивайло Митков, представен от topnovini.

Разбира се - това незабавно вкара случая в различен коловоз - този на политическото говорене. Корнелия Нинова заявява свалянето на политическото доверие от Бенчо Бенчев и нагледно казано посипа главата си с пепел. Своята или на партията - това е просто подробност.

Изключително забавни бяха и обясненията на един от водачите на социалистите в Бургас Евгений Мосинов. Неговата фигура няма да разясняваме, макар сянката, хвърляна върху нея през годините - Мосинов не е обект на акцията в Несебър и Истанбул, а всевъзможни внушения за него (от това, че е от сивите кардинали по морето и че спонсорира известен бургаски сайт) са недоказани и не би трябвало да им обръщаме внимание. Юристът обаче твърдеше, че присъединяване на Бенчев в “Аркус Секюрити” е от 2011-а, откакто към този момент е бил повдигнат за общински консултант. Странен мотив, който не стана ясно - би трябвало да приемем като опрощение ли? Или като държанието на щраус, който си заравя главата в пясъка? А би трябвало ли да подсещаме, че локални избори имаше и през 2015-а? След тях Бенчев още веднъж е бил претендент от листата на партията.

Друг общински консултант от Българска социалистическа партия обаче направи още по-интересни изявления. Става дума за Чанко Мирчев, който сутринта показа своите мнения пред bTV.

„ Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, само че е помагал, води се отчетност”, сподели сутринта Мирчев за Бенчев. Според него било мантра, че хванатият с Митьо Очите е помагал със „ стотици хиляди лв., надали не милиони”.

И още: „ Господин Бенчев постоянно е бил предан към Българска социалистическа партия, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с престъпния контингент, нямаше да бъде повдигнат като общински консултант.” Последно? Кога в действителност социалистите са разбрали, че на Бенчев работата май не му е чиста? Или е имало боязън, както загатна в статуса си Корнелия Нинова… Впрочем, водачът на Българска социалистическа партия се опита също да намекне, че Бенчев се написа на сметката на предходно управление и че задържаният общинар в действителност е от гражданската квота на партията.

А от цялото говорене към общинския консултант излиза, че най-големият проблем е, че е заловен. Ако не го бяха спипали в компанията на Митьо Очите всички щяха да продължат да затварят своите. Нищо, че взе участие във компании, свързани с него. В говоренето на представителите на левицата се прокрадна и друга теза - че Бенчев е умишлен, надали не, тъй като е от Българска социалистическа партия. Иначе във всяка партия имало бенчобенчевци. Да не се лъжем - допустимо е.

Само си припомнете Димитър Аврамов, арестуван през 2012-а поради подозрения, че е изискал рушвет от земеделец. Тогава ГЕРБ смъкна доверието си от него и го изключи от партията. Днес Аврамов е част от Движение за права и свободи. Нека си спомним и за Живко Мартинов - Суджука. След експлоадирането на абсурда с него, ГЕРБ се разграничи от депутата, само че и направи пречистване в структурата в Добрич.

От друга страна, Столетницата и до ден сегашен по този начин и не изясни както би трябвало за какво в действителност Кирил Добрев бе арестуван през 2000-та по пътя Калотина-София. Тогава, по данни на БНР, Добрев получил 215 000 немски марки и 43 000 $ от сръбския жител Бранислав Жечевич.

В дните към задържането, вестник СЕГА написа: “В Българска социалистическа партия сякаш има толкоз доста някогашни ченгета, а не могат да скалъпят едно положително опрощение за сина на някогашния началник на някои от тях. Или са доста оцапани, или отново са доста оцапани, та не желаят да кажат най-малко част от истината. Тази, на която множеството кореспонденти да повярват. Или има в действителност какво да крият.” Подобни случаи има още в редиците на партията - някогашният хасковски кмет и началник на Българска социалистическа партия в града Атанас Василев бе наказан за шофиране в нетрезво положение. След съглашение с държавното обвиняване Василев получи четири месеца условно и три години изпитателен период. През март Емилия Масларова разгласи, че Василев е изключен от партията. Три месеца по-късно обаче наказаният кмет се върна в редиците на Българска социалистическа партия. Да оставим обаче и това.

В политиката и любовта не се мери на кг. Но все пак някои обстоятелства имат тежест. Именно по тази причина най-интересни бяха фотосите от вкъщи на задържания Бенчев. Обърнете внимание на фотоса от хола на бургаския политик. Колко книги видяхте? Тук-таме се намира някой атлас или издание с повече картинки.

Но измежду посредствените фигурки, титли, икони и бутилки с алкохол книгите са малцинство. Като гледаш лавиците - желае ти се да перифразираш петкославейковото “Пенчо бре, чети!” и да кажеш “Бенчо бре, чети!”

Това е положението на нещата в дома на човек, за който даже стана ясно, че е бил непосредствен с починалия лекар на философските науки и президент на България Жельо Желев. Така наподобява лавицата на един български политик през 2018-а. Това е външното изражение на вътрешния свят на човек, на който гласуваме доверие да ни ръководи. Това е най-тъжната оценка за (вероятно голяма) част от политическата класа. Години след опитите на Бай Ганьо да стане политик, алековата нереалност става реалност. Догодина още веднъж ще излизаме пред урните. Може би добър вид е да не слушаме обещанията от екрана, а да желаяме да забележим лавиците на претендентите. Те споделят повече от 1 000 думи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР