Сигурно сте виждали онези красиви рисунки върху кафе, които ви

...
Сигурно сте виждали онези красиви рисунки върху кафе, които ви
Коментари Харесай

Лате арт - изкуството да рисуваш върху кафе

Сигурно сте виждали тези красиви рисунки върху кафе, които ви пожелават " Добро утро! " от монитора на компютъра? Някои рисунки просто не могат да се опишат с думи - толкоз стъписващо е майсторството. Зад всяка красива чашка се крие доста, доста труд, самообладание, процедура и... доста чаши с кафе. Като се има поради, че кафето, което се употребява, би трябвало да е с съвършено качество, както и кафе машината, сами разбираме, че това е освен това изкуство. И най-после творбата реализира своята цел - да зареди с сила и позитивна страст.

" Бариста " е относително нова специалност у нас, само че в света е от дълго време одобрена и то с доста влиятелен имидж, сходен на този на сомелиерите. Бариста е дума от италианския език и нищо чудно – там въпреки всичко кафето е цялостен фетиш. Буквално значи – " барман, човек обслужващ бара ", а в едно италианско кафене това има повече смисъл от нормалното.

Баристите са експерти в правенето на кафе, само че зад всяко кафе се крият знания за кафето и сортовете, съхранението, изпичането, меленето, кафемашината и така нататък – те са в действителност тесни експерти в това. В света се провеждат шампионати и спечелилите са с голям престиж в средите, получават доста оферти за работа и името им единствено по себе си е реклама за кафенето, в което работят. А постоянно главната атракция е точно красивите рисунки върху кафения каймак.

Рисуването върху повърхността на кафето е цяло изкуство ( лате арт ), не по-лесно от правенето на самото кафе. Изисква се в действителност положително кафе с огромен и компактен каймак, което, както знаем, се реализира единствено с великолепно кафе и професионална кафемашина. Обикновено с рисува с разрушено на пяна мляко (така се прави действително кафе лате макиато), само че може и още с шоколад, канела, какао. Използват се също специфични пръчици – химикалки за лате арт. Оттам нататък – всичко е изкуството на бариста.




















А ето по какъв начин наподобява самото лате арт в деяние

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР