СИГУРНО СТЕ ЧУВАЛИ мисълта на Сенека: Златото се изпитва с

...
СИГУРНО СТЕ ЧУВАЛИ мисълта на Сенека: Златото се изпитва с
Коментари Харесай

Тя в главната роля

СИГУРНО съдебна техническа експертиза ЧУВАЛИ мисълта на Сенека: " Златото се изпитва с огън, дамата със злато, мъжът с жена ". Ако би трябвало да я перифразираме в подтекста на актуалните бизнес организации, тя ще звучи по този начин: " Успешните планове се изпитват с получените резултати, гениите с сполучливо приключените планове, положителният водач с развиването на гении ". За един управител няма нищо по-вдъхновяващо и даващо възприятие на изпълнен дълг от подкрепяне израстването на гений. Как дамите шефове и бизнесмени да станат сполучливи ментори и да предадат скъпия си опит на идващото потомство девойки водачи?

Да направиш кариера, е както комплициран, по този начин и елементарен развой. Младите водачи са изправени пред стръмните пътища за непрестанно адаптиране и доказване, до момента в който се движат нагоре, равнище след равнище към нови работни места. Всяка смяна носи нови отговорности, нови технологии и нови световни провокации. Освен всичко това постоянно дамите би трябвало да преодоляват насъбрани стандарти, спомагателна ангажираност, обвързвана с развъждане на деца, и какво ли още не. За ускорено кариерно развиване връзката с наставник би била от изключителна изгода. Ако менторът е жена, това би донеслo спомагателни изгоди.

В обичайното схващане на менторството се чака наставниците да дават от себе си най-обща поддръжка на хората, с които са се заели. Най-често това включва нужни познания и принадлежности за кариерно развиване, слагане на цели, прочувствена поддръжка и упътвания. Мениджърите служат като спонсори, треньори, наставници, защитили политически протежетата си, давайки им съответна помощ за справяне с предизвикателни задания. Всичко това е значимо, само че в един миг уговорките стават прекомерно доста за ментора, който е ангажиран в динамичната офис среда. Как да създадем менторството ориентирано и дейно?

Преразгледайте метода, по който мислите за менторството, и помогнете на индивида, с който работите, да направи същото. В днешния свят, който става все по-многопластов и виртуален, вие би трябвало да се погрижите за това девойки водачи да се впишат сполучливо в средата. Вие би трябвало да играете основна част от развиването на вашата любимка. За да успее обаче, тя ще се нуждае от мрежа от ментори и спонсори. Ако я накарате да повярва, че сте единственият ментор, от който ще се нуждае, ще є навредите, вместо да є помогнете. Днес построяването на взаимоотношения е от значително значение за положителното показване и за напредъка на работното място. Колкото по-всестранна поддръжка получава, толкоз по-добре.

Ето седем метода да бъдете популярен наставник на дами водачи:

 

1. Дайте й опция да води диалога

Най-доброто умеене, на което можете да научите вашата подопечна, е да има осъзната водеща роля. Поемането на самодейността ще помогне на вашата годеница да развие лидерски умения и да се ангажира сама с развиването на кариерата си, което е от значително значение за нейния дълготраен триумф. Нека не го схваща неправилно, като да си навира носа на всички места, да командори и да се изрича умело за неща, които не схваща.

На ранни стадии от кариерното развиване присъединяване в групови планове е извънредно значимо. Това е методът тя да добие самочувствие от градивна противоположна връзка за добре свършена работа. Осигурете є план, който да е една концепция над опциите є на този стадий. Колкото повече хора са включени в плана, толкоз по-добре.

Като ментор вашата роля не е да насочвате менторската връзка в посока, която вие сте решили. Вашата роля е да насочвате младия водач, като зададете положителни въпроси, и да є помогнете сама да отговори на тях. Давайте є благоприятни условия, а не решения. Обсъдете задачите на вашата връзка през цялото време и є дайте ясна визия за какво ще я притискате да поеме водещата роля.

 

2. Подкрепете я и помогнете да се свърже с други авторитетни хора във компанията

Забележително е, че дамите са по-склонни да изискат от мениджърите си комплицирани задания и планове, когато имат чувството за постоянен спонсор зад себе си. Ако имате задоволително въздействие в организацията, в която работите, помислете по какъв начин да повишите видимостта на протежето си. Представете я на други водачи с въздействие. Помислете какви са задачите є и кой знае, че има мощни страни в съответни области, в които организацията има потребност от развиване. Промотирайте името є и нещата, които тя прави, както в публични, по този начин и в неофициални диалози. Набележете съответна позиция, която тя би могла да заеме в средносрочен проект. Ако организацията ви извършва развой за заместничество на функциите (Succession planning), направете по този начин, че тя да е измежду публично номинираните.

 

3. Насърчете я да поеме предизвикателни задания

Успешно осъществяване на предизвикателни задания е най-прекият път за създаване на самочувствие. Както стана към този момент дума, осигурете на бъдещия водач планове, в които да взе участие или самата тя да води. Работата по значими планове служи за построяването на мрежа от връзки, за възстановяване на нейната известност и за подготовката є за вдишване на по-големи отговорности. Отделете време, с цел да сте сигурни, че уроците от плана са научени. Не се втурвайте с похвалите. Разгледайте обективно както триумфите, по този начин и неуспехите. Помогнете є да осъзнае насъбрания от планова работа опит. Това е значимо за нейното самочувствие. Ще се изненадате какъв прилив на сила може да получи нежното творение, с което работите, когато получи убеденост и самочувствие.

 

4. Обсъдете въпроси, свързани с разликата на половете

За насъбраните стандарти, свързани с разликата на половете, се приказва и написа на всички места в медиите. Обсъдете обективно тематиката и по-конкретно дали има ограничавания, забележими или невидими, които могат да повлияят на опциите във вашата организация. В множеството високотехнологични промишлености стандартите са преодолени от дълго време. Основното преимущество на дамите, наставляващи дами, е комфортът и достоверността на споделените възгледи. Споделете личния си опит и метода, по който се справяте. Помогнете є да преодолява провокациите, като употребявате познанията ви за хората, процесите и културата на вашата съответна организация.

 

5. Подгответе я за другарство с висшестоящи мениджъри

Поведението и професионалното лъчение са значими съставни елементи от усещането, което тя ще направи. Можете да помогнете на бъдещия водач да разбере неписаните правила, поведенческите упования и това, което се смята за уместно за ръководители на вашето работно място. Дайте деликатна противоположна връзка за подобаващия тип облекло и метод на показване. Забавлявайте се с диалози за дрешниците на дамите от високи етажи на фирменото ръководство.

 

6. Помогнете й да откри лични ролеви модели

В България има огромен избор от сполучливи дами мениджъри, които да послужат за образец за кариерно развиване. В международен мащаб изборът е голям. Разговори, свързани с биографиите на сполучливи дами, ще подействат мотивиращо. Обсъдете от какво се въодушевява и до каква степен това, което я е впечатлило, е използвано и потребно за нейното кариерно развиване. Вместо да търсите един съвършен модел на подражателство, открийте ролеви модели за характерни умения или управнически стилове.

 

7. Подкрепете я да развие наставнически връзки отвън вашата организация

Всеки се нуждае от справедлива позиция отвън работното си място. Насърчете протежето си да разисква кариерата си с хора от разнообразни компании и от разнообразни сфери от живота си. Външните ментори дават друга вероятност, тъй като не са в подтекста на организацията ви.

 

Огнян Киряков

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР