Сигурно има неща, които една топла вана не би могла

...
Сигурно има неща, които една топла вана не би могла
Коментари Харесай

Вземи си една гореща вана!

„ Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, само че те не са ми известни. ” – „ Стъкленият капак ”, Силвия Плат

Горещата вана е повече от наслаждение. Това е същинска берекет, която изключва съзнанието, подарява сладко уединение и нужен релакс. Лекари и психотерапевти постоянно я предлагат освен поради нейните облекчаващи болките качества, само че и поради доста други благотворни свойства върху душeвността, които има.

Да стартираме със самата хидротерапия. Това е тип физиотерапия, при която се употребява вода, лед или пара, за да се усъвършенства човешкото здраве. Чрез хидротерапията могат да се лекуват или отстраняват изцяло разнообразни болести, да се отстранен напрежението и напрежението и да се реализира по-бързо възобновяване на цялостната мускулатура.

Когато тялото е загряло задоволително и температурата му е по-висока от естествената, кръвоносните съдове стартират да се уголемяват. Това оказва мощно въздействие върху циркулацията на кръвта, а тя, от своя страна – върху подвижността. Самото задържане под или над вода пък лишава от тежестта, разпределена върху костите, ставите и цялостната мускулатура, предпазвайки от поява на отоци и артритни болки.

Лечебните свойства на водата в другите ѝ форми са известни още от далечни времена. За унищожаване на болежка и цялостно разпределяне на тялото египтяните да вземем за пример употребявали топли вани, в които пускали нажежени камъни. В Древна Гърция и Рим пък към естествените горещи извори се издигали постройки, в които се събирали и лекували хората. Високата температура на водата пособия и на римските бойци да възстановят своите сили, както и да облекчат травмите си.

“Счита се, че най-подходящите градуси, в които човек може да се потопи изцяло умерено, са сред 37º - 40º, а продължителността на стоенето във ваната се пресмята на 15 до 30 минути. ”

Доказано е също, че горещата вана усъвършенства сърдечната активност. Това се дължи на обстоятелството, че мускулестият орган усилва своя размер с близо 1/3. Подобни промени се следят и по време на някоя кардио подготовка, което значи, че грижата за сърцето я има, даже когато не го осъзнаваме.

Друг плюс на обичаната на мнозина гореща вана се крие в облекчаването на болките в точки на натоварване - врата, раменете, кръста, коленете, ходилата.

Високите градуси подтикват придвижването на кръвта, което води до по-добро оросяване до най-далечните капиляри.

Благоприятно и пречистващо може да се окаже действието и върху белите дробове. Отваря бронхите и е отлична причина за ароматерапия.

Горещата вода разрешава на тялото да изхвърли нездравословните отрови посредством потене и изпаряване.

Освен всичко друго е потвърдено още, че стоенето в топла вода повишава равнището на ендорфин в тялото. Чрез него чувството за болки по тялото се притъпява, а настроението доста се усъвършенства.

Горещата вана се предлага след подготовка – кръвообращението се усъвършенства, в резултат на което мускулите се отпускат.

Факт е, че топлата вода въздейства удобно върху тялото, карайки го да се отпусне и да не помни напрежението, само че по-продължителният престой в нея би могъл да аргументи гадене, замаяност или даже припадъци. В момента, в който усетите унасяне, би трябвало да излезете от ваната.

Ароматерапия в горещата вана

Горещата вана има още едно неоспоримо лечебно деяние - разрешава, която влияе доста дейно в този случай. Ароматерапията във вана повлиява както поради контакта с кожата - най-големият орган в човешкото тяло, по този начин и с вдишването на ароматните пари.

Добавяйки няколко капки дестилат от евкалипт във ваната, осигуряваме на дробовете си несъмнено пречистване посредством вдишването на пáрите. По този метод се облекчава още възпаленото гърло, запушеният нос и болките в синусите.

Малко количество морска сол към топлата вода пък способства за премахването на мъртвите кафези от кожата, като по този метод се подтиква нейната регенерация. За още по-добри резултати може да се употребява и гъба за тяло, която да усъвършенства циркулацията на кръвта.

Покачвайки телесната температура, горещата вана основава възприятие за почивка и успокоение. Често след нея човек изпада в едно положение на унесеност и единственото, за което има сили и предпочитание, е да си легне. Хубавото е, че и самият развой на спане по-късно е доста по-качествен и съвсем незабавен.

И нещо любопитно. Резултати от направено проучване (д-р Стийв Фокнът от университета в Логбъро, Великобритания) сочат, че горещата вана е помогнала за намаление равнището на кръвната захар на група диабетици. В продължение на три седмици те трябвало да прекарват всекидневно 20-30 минути във ваната, а финалните числа били учудващи - 13% по-малко захар в кръвта!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР